La ce e bună sfecla roşie
E una dintre cele mai cunoscute legume, sfecla roşie având un gust cu totul unic. Are proprietăţi antianemice, reduce tensiunea arterială şi colesterolul rău. Are, de asemenea, puţin sodiu, ceea ce o recomandă pentru consumul zilnic. Obişnuieşte-te să mănânci sfeclă roşie în fiecare zi. E unul dintre obiceiurile cele mai bune pentru sănătatea ta.
De ce e roşie sfecla roşie
Conţine flavonoide, fibre solubile şi antioxidanţi denumiţi betacianină, care-i dau şi culoarea specifică. Acest antioxidant ajută la oxidarea colesterolului LDL (rău) şi previne depunerea acestuia pe artere. Ceea ce înseamnă o inimă mai fericită.
Scade tensiunea arterială
Conţine nitraţi care sunt convertiţi în corp în nitriţi şi în oxid nitric. Asta are un efect pozitiv asupra arterelor, pentru că le lărgeşte. Consumată timp de 3 zile consecutiv, reduce tensiunea arterială în 3 zile.
Excelentă pentru gravide
Abundentă în acid folic, se recomandă să fie consumată de femeile gravide, pentru că ajută şi la dezvoltarea neuronală armonioasă a fătului. Consumată de către copii, îndepărtează oboseala psihică şi fizică, deopotrivă.
Previne cancerul
Antioxidanţii pe care-i conţine sfecla roşie previn cancerul de plămâni şi de piele. Sucul de sfeclă şi morcov, consumat regulat, ajută în tratarea leucemiei.
Elimină inflamaţiile
În general, reduce inflamaţia în orice parte a corpului. Inflamaţiile interne ale unor organe vitale cum sunt rinichii, de pildă, pot fi eliminate foarte repede prin consumul de sfeclă roşie.
Îmbunătăţeşte sănătatea creierului şi luptă împotriva demenţei
Sfecla roşie aduce un aport de oxigen care se dovedeşte benefic şi pentru creier. Celulele nervoase sunt stimulate de componentele sfeclei roşii şi se grupează mai bine să lupte împotriva degenerescenţei senile.
Ajută la digestie
Şi sistemul digestiv beneficiază de pe urma consumului de sfeclă roşie. Şi ficatul, şi sistemul circulator – chiar dacă ne repetăm, o mai spunem o dată: aduce plusvaloare în calitatea hemoglobinei şi, prin urmare, elimină efectele neplăcute ale anemiei.
Proprietăţi antiîmbătrânire
Lutetina, antioxidant responsabil cu lupta împotriva îmbătrânirii pielii şi, de asemenea, cu reducerea radicalilor liberi. Previne ridurile fine şi face tenul să arate mai strălucitor şi mai tânăr. Luptă împotriva osteoporozei, controlează nivelul zahărului din sânge şi e şi un puternic afrodisiac.
Sursa foto: www.healthline.com