Paşaport pentru adulţi şi copii. Cum poţi face paşaport rapid ţie şi familiei şi cât te costă

4 martie 2022   Casă și Grădină

Dacă doriţi să plecaţi în străinătate în vacanţă, cel mai bun moment de a face paşapoartele necesare este în afara sezonului. În ţările membre UE, adulţii pot trece doar cu actul de identitate, dar copiii au nevoie de paşaport. Iată ce se cere la depunerea cererii pentru eliberarea paşaportului şi în ce situaţii poate fi obţinut în regim de urgenţă!

Potrivit Pasapoarte.mai.gov.ro, cererile de paşapoarte simple electronice/paşapoarte simple temporare se depun în urma unei programări pe platforma www.epasapoarte.ro. Există şi un tutorial realizat de Direcţia Generală de Paşapoarte, care se regăseşte pe Pasapoarte.mai.gov.ro.

Copiilor români li se pot elibera paşapoarte simple electronice/temporare în anumite condiţii, în cazul celor care n-au împlinit 14 ani, numai la cererea părinţilor, şi în cazul celor care au deja 14 ani, la cererea acestuia, cu acordul părinţilor. Dacă există neînţelegeri între părinţi cu privire la exprimarea acordului ori unul dintre părinţi se află în imposibilitatea de a-şi da acordul, eliberarea paşaportului simplu electronic pentru copil se face numai după soluţionarea cazurilor de instanţa de judecată.

Se poate obţine paşaportul în regim de urgenţă?

Singurul document care poate fi eliberat în regim de urgenţă este paşaportul simplu temporar care are o valabilitate de un an. Acest tip de document se eliberează în termen de cel mult 3 zile lucrătoare. Dacă paşaportul este necesar unui copil care urmează să plece în străinătate, fie pentru studii sau concursuri, fie pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol şi nu există timpul necesar pentru obţinerea acordului celuilalt părinte, paşaportul simplu temporar se eliberează în termen de maxim 3 zile lucrătoare. Uite în cât timp se eliberează paşapoartele:

- 3 zile lucrătoare, pentru paşapoartele simple temporare;

- 15 zile lucrătoare, pentru paşapoartelor simple electronice;

- 45 de zile lucrătoare, pentru paşapoartele simple electronice depuse în străinătate, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în statele membre ale Uniunii Europene;

- 60 de zile lucrătoare, pentru paşapoartele simple electronice depuse în străinătate, la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României din state terţe în raport cu Uniunea Europeană.

În situaţia în care solicitantul depune cererea privind eliberarea paşaportului simplu electronic în străinătate, dar optează pentru ridicarea acestuia de la unul dintre serviciile publice comunitare de paşapoarte, termenul de eliberare este de maxim 15 zile lucrătoare.

Ce documente suplimentare se cer în caz de plecare la tratamente medicale sau studii în străinătate

În situaţia în care copilul urmează să meargă în străinătate la studii, pentru a participa la concursuri sau pentru a urma un tratament medical fără de care viaţa ori sănătatea îi este pusă în pericol şi nu există timpul necesar pentru obţinerea acordului celuilalt părinte, cererile pentru eliberarea unui paşaport simplu temporar pentru minorii care nu au împlinit 14 ani pot fi făcute doar de unul dintre părinţi, chiar dacă nu există acordul celuilalt. Va fi nevoie totuşi de documente emise de instituţia care organizează studiile sau concursul sau de o autoritate medicală română. Actele emise de instituţia străină care organizează studiile sau concursul trebuie să aibă şi o traducere legalizată, iar acelea emise de instituţia străină care urmează să efectueze tratamentul medical, trebuie să aibă o traducere autorizată. Dacă paşaportul este necesar unui minor cu vârsta de peste 14 ani, cererea pentru eliberarea paşaportului simplu temporar pot fi făcute chiar de el, cu acordul unuia dintre părinţi.

Reguli la depunerea documentelor şi a cererii pentru paşaport

În situaţia unui copil care n-a împlinit 14 ani, este nevoie să fie prezent la depunerea cererilor pentru eliberarea paşaportului simplu electronic. Pentru eliberarea unui paşaport simplu temporar, prezenţa lui nu este obligatorie, dar va fi nevoie de prezenţa unuia dintre părinţi, prezentarea actului de identitate a acestuia şi două fotografii color, de mărimea 3,5×4,5 cm, asemănătoare ale copilului.

Citeşte şi:

Motivele pentru care toate paşapoartele din lume au doar 4 culori. Ce semnifică fiecare

Florenţa Mihai, prima româncă la Roland Garros. Partidul Comunist i-a suspendat paşaportul de teamă că ea s-ar fi putut căsători în altă ţară

Care este costul unui paşaport?

Din septembrie 2020, plata contravalorii paşaportului se poate face la casieriile CEC Bank, la staţiile de plată Selfpay ale CEC Bank, online, prin platforma Ghiseul.ro, prin mandat poştal. Contravaloarea paşaportului diferă în funcţie de tipul paşaportului. Astfel, pentru paşaportul simpli temporar se cer 96 de lei, indiferent de vârstă, iar pentru cel simplu electronic este nevoie de 258 lei, în cazul persoanele cu vârsta peste 12 ani, şi de 234 lei, pentru copiii sub 12 ani

Documentele pentru paşaport simplu electronic

Actele necesare adulţilor

- Cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate, în termen de valabilitate, în original. Cartea de identitate provizorie trebuie însoţită de certificatul de naştere, în original.

- Dovada achitării contravalorii paşaportului, în original,

- Paşaportul anterior, dacă există.

Actele care se cer pentru copii sub vârsta de 14 ani

La depunerea documentelor, prezenta minorului este obligatorie. La depunerea cererii, minorului i se preiau impresiunile digitale şi imaginea facială. Nu vor fi preluate impresiuni digitale copiilor sub 12 ani.

- Certificatul de naştere al copilului, în original.

- Actele de identitate ale parinţilor, în termen de valabilitate, în original.

- Documentul care face dovada achitării contravalorii paşaportului, în original.

- Paşaportul anterior al copilului, dacă există.

Dacă cererea de eliberare a paşaportului simplu electronic este făcută de un singur părinte, trebuie însoţită de procură prin care un părinte îl împuterniceşte pe celălalt privind acordul celuilalt lui, în original sau actul de deces al părintelui, pentru cererile formulate de părintele supravieţuitor ori pentru cele formulate de persoana împuternicită de acesta, în original.

Actele necesare pentru adolescenţii cu vârste peste 14 ani

În această situaţie, actele pot fi depuse de minor, iar prezenţa lui este obligatorie. La depunerea cererii, i se preiau impresiunile digitale şi imaginea facială. Declaraţiile privind acordul de eliberare a paşaportului se fac în faţa funcţionarului, caz în care este obligatorie prezentarea actelor de identitate ale părinţilor.

- Cartea de identitate sau cartea de identitate provizorie a minorului, în termen de valabilitate, în original.

- Certificatul de naştere al minorului, în original.

- Declaraţii privind acordul de eliberare a paşaportului simplu electronic, date, după caz, de ambii părinţi/un singur părinte/părintele supravieţuitor/reprezentantul legal, în original.

- Dovada achitării contravalorii paşaportului, în original.

- Paşaportul anterior al minorului, dacă există.

Mai multe