În Uniunea Europeană, românii pot călători doar cu buletinul, însă în alte ţări intrarea se face doar cu paşaportul. În întreaga lume toate copertele paşapoartelor au doar patru culori, iar culoarea lor este legată de geografie, de religie sau de politica statului respectiv.

Culoarea roşie este cea mai comună

În general, ţările care au paşapoarte de culoare roşie sunt cele care deţin o istorie comunistă. România, China, Serbia, Rusia, Letonia, Polonia, Georgia, statele membre ale Uniunii Europene (cu excepţia Croaţiei) folosesc paşapoarte vişinii şi alte nuanţe de roşu.

Culoarea verde reprezintă ţările musulmane

Majoritatea ţărilor musulmane au paşapoarte verzi. Culoarea verde este considerată a fi culoarea preferată a profetului Mahomed şi este un simbol al naturii şi al vieţii. Paşapoartele cetăţenilor din Maroc, Arabia Saudită şi Pakistan au această culoare. De asemenea, cetăţenii din Africa de Vest (din Burkina Faso, Nigeria, Niger, Coasta de Fildeş şi Senegal) au documente în diferite nuanţe de verde. În cazul lor, verdele deschis indică faptul că aparţin ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor din Africa de Vest).

Paşapoartele negre sunt cele mai rare