Regimul alimentar ideal pentru colesterolul mărit

6 octombrie 2017   Casă și Grădină

Untul, brânzeturile grase şi multe alte alimente conţin cantităţi mari de grăsimi saturate, care sunt considerate dăunătoare sănătăţii deoarece cresc nivelul de colesterol rău. Cu toate acestea, există un alt grup de grăsimi care au efect opus asupra corpului.

Vorbim despre grăsimile polinesaturate, cunoscute sub denumirea de grăsimi sănătoase. Acestea pot oferi substanţele nutritive şi energia pe care are nevoie corpul şi menţin nivelul de colesterol sub control. Grăsimile bune pot fi luate din alimentele mâncate.

Iată care sunt cele mai importante surse de grăsimi sănătoase:

Uleiuri vegetale

În primul rând, uleiurile vegetale sunt bogate în acid oleic – care este un excelent substituent pentru grăsimile saturate. Cel mai popular şi folosit este uleiul de măsline. Cu toate acestea, uleiul nu măsline nu este singurul care poate oferi corpului substanţe nutritive esenţiale. De asemenea, foarte bune sunt şi uleiul de susan, uleiul de soia, uleiul de alune.

În plus, nu uita de proprietăţile uleiului de măsline extravirgin. Consumându-l, vei reuşi să ţii sub control nivelul de colesterol rău (LDL) în timp ce acţionează ca un antiinflamator, printre multe alte beneficii.

Peşte

Peştele este probabil cel mai important acid gras Omega-3. Această substanţă nutritivă poate fi luată din peşte, dar şi din produse din soia sau susan. Este foarte bun pentru menţinerea sănătăţii, deoarece corpul nu este capabil să îl producă singur. În plus, acidul gras Omega-3 previne acumularea de grăsimi pe peretele arterelor şi îmbunătăţeşte sănătatea inimii.

Ulei din ficat de cod

Acest produs alimentar este potrivit pentru sportivi şi persoanele care vor să îşi îmbunătăţească masa musculară. Pentru ei, uleiul din ficat de cod poate fi un supliment excelent – are un conţinut ridicat de acid gras Omega-3 – o grăsime care favorizează o mai bună sinteză a proteinelor, permiţând astfel creşterea masei musculare. În plus, alte beneficii ale uleiului din ficat de cod includ:

-    întărirea sistemului imunitar

-    contribuie la coagularea sângelui

-    stimulează dezvoltarea creierului

-    are grijă de sănătatea osoasă

De aceea, acest supliment este recomandat şi adulţilor mai în vârstă.

Avocado

Acidul gras Omega-6 se găseşte în multe alimente. Cu toate acestea, una dintre cele mai sănătoase surse este avocado. Acesta este unul dintre puţinele fructe care conţin o cantitate mare de grăsimi sănătoase. În plus faţă de a fi foarte sănătos, avocado îmbunătăţeşte absorbţia multor substanţe nutritive în organism. Foarte bune sunt şi măslinele, care şi ele conţin acizi graşi Omega-3 şi Omega-6.

Afectează sănătatea consumul de grăsimi?

Consumul unei anumite cantităţi de grăsimi este necesar pentru ca organele să funcţioneze corespunzător. Unii nutriţionişti susţin că 20-30% din dieta zilnică trebuie să fie compusă din grăsimi. Cu toate acestea, cantitatea respectivă trebuie să fie de grăsimi sănătoase.

Beneficiile consumului de grăsimi sănătoase în mod moderat sunt:

-    o mai bună sensibilitate la insulină

-    reglarea metabolismului

-    creşterea masei musculare

-    îmbunătăţirea funcţiei creierului

Aşadar, acordă atenţie tipului de acid gras pe care-l alegi şi bucură-te de o stare de sănătate mai bună.

Mai multe