Cenușa celui care a descoperit Pluto, trimisă pe planeta găsită de el

20 mai 2022   Lifestyle

Clyde Tombaugh a fost prima persoană care să observe Pluto, denumită, la acea vreme, „Planeta X”. Clyde n-avea mai mult de 24 de ani atunci și lucra, cu drag și spor, la Observatorul Astrologic Lowell.

Descoperirea lui a fost revoluționară pentru întreaga lume științifică, preocupată de studiul galaxiei noastre, pentru simplul motiv că a oferit o nouă perspectivă asupra lucrurilor cunoscute până atunci despre spațiue. După ce a făcut uimitoarea descoperire, Tombaugh a primit o bursă de studii la Universitatea din Kansas, iar, după încheierea studiilor, a devenit astrolog și profesor extrem de pasionat.

În onoarea lui

După ce Clyde a murit, s-a decis ca o părticică din cenușa lui să fie trimisă în spațiu, în direcția planetei descoperite de el. Călătoria pe care cenușa lui a făcut-o a fost cel mai îndelungat drum post-mortem pe care l-a făcut vreo cenușă omenească în spațiu. Fiica sa a declarat, la un moment dat, că tatăl ei ar fi extrem de încântat să știe că a ajuns, chiar și după ce și-a încheiat socotelile pe Pământ, pe Pluto.

Clyde Tombaugh nu a descoeprit numai mini-planeta Pluto, ci, după 14 ani de studiat fotografiile spațiale, astronomul a observat nu mai puțin de 29.500 de galaxii, aproape 4.000 de asteriozi – dintre care 775 erau noi, și cel puțin o cometă nouă.

Informații de preț

Sonda spațială New Horizons a efectuat un survol al lui Pluto la 14 iulie 2015, devenind prima și, până în prezent, singura navă spațială care a făcut acest lucru. La bordul ei, s-au aflat două steaguri americane, un timbru pe care scrie “Pluto – încă neexplorată” și cenușa lui Clyde Tombaugh.

Aflată într-un colt îndepărtat din Univers, Pluto continuă să fie, și-n ziua de azi, o enigmă, cu toate că a fost descoeprită cu multe decenii în urmă, în 1930. Pe Pluto, soarele răsare și apune o dată pe săptămână, dacă e să luăm în calcul cât este o săptămână pe Pământ. Și asta pentru că mini-planeta se rotește în direcția opusă Terrei cu o viteză foarte mică. Pluto este extrem de mică, cam cât două treimi din dimensiunea totală a lunii noastre.

Mai multe