Cum să te menții în formă după 30 de ani

12 iunie 2023   Lifestyle

În ciuda trecerii anilor, este important să ne menținem o sănătate fizică și mentală bună pentru a ne bucura de un stil de viață activ și modern.

De aceea, este important să adoptăm obiceiuri sănătoase și să facem alegeri responsabile pentru a ne menține în formă și pentru a ne bucura de o viață lungă și frumoasă.

Dacă și tu te regăsești în poziția în care simți că ai nevoie să faci mai multe pentru tine, descoperă în acest articol 3 lucruri pe care le poți face pentru a te menține în formă după 30 de ani.

1.  Fă exerciții fizice regulate

După 30 de ani, corpul începe să piardă din masa musculară și din densitatea osoasă, iar metabolismul încetinește. De aceea, este important ca după această vârstă, dar și înainte, să ai o activitate fizică regulată. În caz contrar, aceste schimbări pe care le suferă organismul pot duce la creșterea în greutate, pierderea forței și a flexibilității.

Exercițiile fizice regulate pot ajuta la prevenirea acestor probleme de sănătate și pot îmbunătăți calitatea vieții după 30 de ani deoarece au următoarele avantaje:

●     creșterea masei musculare și a densității osoase;

●     îmbunătățirea sănătății cardiovasculare;

●     reducerea stresului și a anxietății.

Dacă nu ai avut niciodată o viață foarte activă sau pur și simplu îți lipsește motivația să te apuci de sport, iată ce poți să faci în această privință:

●     stabilește-ți obiective concrete, realiste și măsurabile;

●     găsește un partener de antrenament;

●     cumpără-ți echipament nou de sport care să-ți dea încredere în tine, cum ar fi o bustiera, colanți și un top fitness.

Nu uita că, de cele mai multe ori, durează între 21 și 30 de zile pentru a-ți crea un nou obicei deoarece creierul trebuie să își formeze noi căi neuronale pentru a susține un nou comportament. Așa că, este posibil ca aceste zile să ți se pară mai dificile și să nu te simți mereu motivată, însă dacă ești constantă, de îndată ce organismul se va obișnui, acest comportament va deveni o rutină plăcută.

2.  Adoptă o alimentație sănătoasă

La fel ca sportul, alimentația sănătoasă este importantă la orice vârstă, însă cu atât mai mult după 30 de ani. După această vârstă metabolismul începe să sufere schimbări și are nevoie de nutrienți suplimentari pentru a-și menține sănătatea.

Primul și cel mai simplu lucru pe care îl poți face pentru a adopta o alimentație sănătoasă este să incluzi fructe și legume în mesele zilnice. De asemenea, carnea de pui, de curcan, peștele sau tofu sunt și ele indicate deoarece sunt alimente bogate în fibre.

Totodată, încearcă să eviți alimentele procesate deoarece conțin multe calorii și prea puțini nutrienți esențiali.

3.  Meditează

Stresul și anxietatea pot să devină mai intense odată cu timpul și cu intensificarea responsabilităților, așa că este recomandat să le combați încă de la primele semne. Una dintre metodele aplicabile indiferent de vârstă este meditația. Aceasta poate fi un instrument puternic pentru menținerea și chiar îmbunătățirea sănătății mentale deoarece reduce nivelul de cortizol din corp.

Totodată, practicată regulat, meditația te poate ajuta și la reducerea insomniilor prin inducerea unei stări de relaxare. Și acest aspect este important de avut în vedere întrucât, după 30 de ani creierul poate să aibă nevoie de mai mult timp să îndeplinească anumite funcții precum cea de concentrare sau atenție. Astfel, meditația și somnul odihnitor pot să contribuie cu succes la menținerea acestor funcții la nivel optim.

Exercițiile fizice regulate, alimentația sănătoasă și sesiunile constante de meditație sunt 3 dintre cele mai importante lucruri pe care le poți face pentru a-ți menține o sănătate fizică și psihică bună după 30 de ani. Adoptă obiceiurile prezentate în acest articol care crezi că ți se potrivesc și bucură-te de un stil de viață așa cum ți-l dorești.

Sursă foto: shutterstock.com

Mai multe