Exerciţii populare, dar dăunătoare. Antrenorii le urăsc şi le-ar elimina din rutina zilnică

1 69114 original jpg jpeg

Când vor să scape de kilograme în plus, cei mai mulţi dintre noi avem tendinţa de a ne începe cu exerciţiile cele mai cunoscute, care au devenit populare, dar care nu sunt şi cele mai eficiente. Multe dintre acestea s-au dovedit a fi chiar periculoase. De aceea, antrenorii personali îi scot din rutina celor pe care îi ajută să aibă o formă fizică bună şi să rămână sănătoşi.

Pe lângă siguranţă, un alt factor de care antrenorii personali ţin cont este eficienţa. Doar pentru că un exerciţiu este sigur, nu înseamnă că merită efortul. Multora dintre noi ne place să ne concentrăm pe unul sau două puncte problematice atunci când ne antrenăm. Cu toate acestea, este imposibil să scapi de grăsimea acumulată într-o singură zonă a corpului, prin urmare este indicat să nu petreci prea mult timp lucrând o anumită zonă. De pildă, exagerarea cu aparatele pentru picioare este o greşeală comună printre femeile care fac sport. Femeile folosesc, în general, aceste aparate în încercarea de a reduce depunerile de grăsime, ceea ce nu se poate obţine doar în acest mod. Le-ar ajuta mult să includă în rutina lor zilnică sau săptămânală fandarile laterale, eventual cu o bandă elastică de rezistenţă.

Abdomenele complete pot afecta spatele şi gâtul

Cei care doresc să slăbească ajung să creadă că cel mai bun mod de a lucra trunchiul este să facă abdomene complete. De fapt, poţi să faci mişcări mai eficiente în poziţia plank.  În loc să facă abdomene complete, în care ai putea să-ţi lezezi spatele sau să-ţi încordezi prea mult gâtul, încearcă o îndoire a cotului sau mişcarea cu braţele în cot pe o minge de stabilitate. Este mult mai eficientă.

Evită orice pune presiune pe umeri!

Ori de câte ori încerci un nou exerciţiu, este important să fii atent la felul în care se simte corpul tău. Dacă observi că apare o durere, este important să te opreşti, mai degrabă decât să continui în speranţa că va dispărea.

Citeşte şi:  Cele mai bune exerciţii fizice pe care le poţi face la 40 de ani. Rezultate incredibile cu doar 10 minute pe zi!

Există anumite exerciţii care sunt mai susceptibile de a provoca dureri de umeri, aşa că este esenţial să le eviţi. De pildă, tractările în spatele gâtului tensionează mult umerii. Acest lucru poate duce la probleme de impact şi la nivelul muşchilor rotatori. Orice mişcare care te obligă să te răsuceşti sau să-ţi roteşti prea mult umerii este periculoasă.

Abdomenele cu picioarele flexate pot accentua diastaza abdominală

La fel ca abdomenele clasice, cele făcute cu picioarele îndoite şi în ritm alert nu sunt cel mai bun antrenament abdominal şi cu siguranţă nu-ţi vor asigura obţinerea acelui aspect mult dorit al abdomenului bine lucrat. Aceste exerciţii pot accentua anumite afecţiuni, cum ar fi diastaza abdominală, şi sunt ineficiente atunci când muşchiul abdominal transvers nu este angajat corespunzător. În locul abdomenelor, se recomandă exerciţiile în care trunchiul este menţinut în poziţie fixă, cum ar fi plank sau cele în care sunt implicate braţele şi picioarele (vezi video mai jos).

Abdomenele cu picioarele flexate au devenit populare şi au făcut pe mulţi să creadă că tonifică abdomenul. De fapt, nu ard grăsimile. Este important şi să-ţi schimbi dieta. Pentru a arde grăsimile, ai nevoie de un program de fitness variat, inclusiv antrenamente de forţă şi exerciţii de mare intensitate.

Exerciţiile cardio prelungite afectează musculatura

Mulţi au un sentiment grozav când văd câte calorii au ars la sfârşitul unei sesiuni lungi pe banda de alergare. Cu toate acestea, exerciţiile cardio probabil că nu te vor ajuta să-ţi atingi obiectivul dea  slăbi. Sunt bune pentru arderea caloriilor, dar nu te ajută să slăbeşti pe termen lung.  Practicate mult timp şi în sesiuni lungi, acestea îţi pot afecta musculatura. Exerciţii de mare intensitate sunt mult mai eficiente pentru a arde rapid grăsimile, pentru a nu pierde masă musculară.

Dacă nu poţi renunţa la antrenamentul pe banda de alergare, încearcă să faci unele modificări. Schimbă fie înclinaţia benzii de alergare, fie viteza. Începe cu o încălzire şi cu întinderi timp de cel puţin cinci minute pentru a pune sângele în mişcare, apoi aleargă până la un minut pe bandă, fă o pauză de un minut şi reia.