Djugașvili, Koba, Soselo – identitățile lui Stalin

19 februarie 2023   Lifestyle

Cu toate că atrocitățile comise de Adolf Hitler le-au eclipsat pe ale fostului lider rus, Iosif Stalin rămâne unul dintre cei mai brutali oameni politici din istorie. Câte nume avea?

Odată instalat la putere, după moartea lui Vladimir Lenin, Stalin a început industrializarea țării, lucru care a dat naștere unei foamete crunte în Ucraina deținută pe-atunci de Uniunea Sovietică. Însă, Stalin era ciudat chiar și-n viața sa de zi cu zi, nu numai pe scena politică a lumii.

Military History ne informează că Iosif Stalin s-a născut sub numele Losif Vissarionovici Djugașvili. A prealuat numele Stalin, care înseamnă „om de oțel”, în 1910, pentru a-și ascunde probabil proveniența modestă. Se trăgea dintr-o familie muncitoarească din Georgia. Unii sunt de părere că și-a luat altă identitate ca să se ascundă de poliția care-l căuta pentru „activități revoluționare”. De altfel, a și fost arestat la un moment dat.

Stalin mai avea și porecla Koba, luată de la eroul cărții „The Patricide”, de georgianul Alexander Kazbegi, pe care a folosit-o ca prim pseudonim. Cel de-al doilea pseudonim, susține History Daily, a fost Soselo. A folosit cele două nume înainte de-a deveni cunoscut drept Stalin. Se pare că Iosif era Soselo atunci când publica poezie, ne informează The Guardian.

Cu siguranță că Stalin s-a reinventat de la mai multe ori, la viața lui. Russia Beyond susține că Stalin le interzicea oamenilor să vorbească despre viața lui privată, lucru care a dus la anumite neclarități din trecutul său, care-au rămas și-n ziua de azi mistere.

The Institute of Marxism-Leninism a strâns orice informație posibilă despre el, însă nici acolo nu este explicat de ce și-a schimbat numele în Stalin. Circulă diverse explicații, conform cărora Stalin este o traducere a cuvântului „Dzhuga”, numele lui de familie georgian. Sau e posibil să-și fi dorit ceva similar, măcar fonic, cu numele predecesorului său – Lenin.

Mai multe