De ce a ordonat Stalin uciderea lui John Wayne? Și cum a scăpat actorul american cu viață

The Guardian a publicat un material uimitor despre complotul sovietic de a-l asasina pe John Wayne, însă de ce și-ar fi dorit Iosif Stalin eliminarea vedetei americane? Se pare că dictatorul comunist a avut un motiv bine întemeiat!

image

În cartea „The Man Behind the Myth", publicată în 2001 de istoricul cinematografic Michael Munn, mai mulți susțin că a existat un complet sovietic împotriva vedetei americane John Wayne, iar printre cei care au făcut asemenea afirmații s-au numărat actorul din Cetatea Filmului, Orson Wells, cascadori și cineaști ruși. De fapt, spusele lor par rupte dintr-un film cu spioni și asasinate, nicidecum din realitate! Cu toate astea acele întâmplări chiar au existat!…

Cineastul rus Sergei Gerasimov a participat, în 1949, la o conferință de pace în New York și, la întoarcere, i-a povestit lui Iosif Stalin despre John Wayne, cum starul hollywoodian critica comunismul cât se putea de vehement. Nesuportând acest lucru, dictatorul rus și-a propus să facă ceva pentru a-l reduce la tăcere pe actorul din westernurile americane.

Prima încercare de a-l asasina

Nu era nicio glumă! KGB a luat în serios cuvintele lui Stalin și a încercat să ducă până la capăt ordinul liderului comunist. Astfel, mai multe încercări de a-l asasina pe actor au fost puse în practică. Orson Wells, care nu era un fan prea înfocat al lui Wayne, a făcut cunoscută povestea în primă instanță, iar vreo doi alți cineaști au confirmat spusele acestuia, conform The Guardian.

Amenințările cu moartea au ajuns și la urechile lui Wayne, lucru care l-a înfuriat pe actor peste măsură: „Niciun comunist n-o să mă sperie pe mine!”, a declarat acesta pentru The Scottish Daily Mail. Și, exact ca-n filmele în care juca acesta, a luat situația în propriile mâini.

În momentul în care FBI i-a spus actorului că doi agenți KGB plănuiau să-l omoare la el în birou, acesta ți-a propus să se apare singur. A conceput, împreună cu scenaristul Jimmy Grant, un plan de a-i răpi pe cei doi asasini ruși plătiți. Intenționa să-i răpească, să-i ducă pe plajă și să însceneze acolo o execuție care să-i sperie pe cei doi agenți KGB atât de mult, încât să nu se mai apropie niciodată de el.

Final fericit

Cum s-a încheiat întregul episod? Agenții FBI au intervenit și au reușit să-i salveze viața lui John Wayne, susține The Scottish Daily Mail și The Guardian. Mai mult, se pare că cei doi agenți KGB au rămas în Statele Unite și au devenit agenți FBI. Totuși, planul creat de John n-a fost decât prima sa încercare de a păcăli KGB folosind resurse la îndemâna sa – cascadorii – pentru că au urmat și altele…

După această primă amenințare la viața sa, Wayne și-a întărit singur propriul sistem de apărare. „John a renunțat la protecția FBI, lucru pe care l-a ascuns de propria familie, și s-a mutat într-o casă care avea un zid mare împrejurul ei”, susține Michael Munn.

Actorul american i-a convins pe cascadori să se infiltreze în grupuri locale comuniste, iar, în 1955, aceștia au descoperit un complot de a-l asasina pe Wayne. Cascadorii acestuia au reușit să-i pună pe fugă pe comuniștii cu intenții criminale.

Apoi au mai urmat două alte încercări de a-l ucide pe John Wayne – una în Mexic, în timpul filmărilor pentru „Hondo" și alta în Vietnam, unde un lunetist era cât pe ce să-i curme acestuia viața. Din fericire, John Wayne a scăpat nevătămat de fiecare dată!

Foto - Shutterstock, The Horse Soldiers (1959)



Recente

festival  foto   Shutterstock jpg
Courteney Cox cu iubitul  foto   Shutterstock jpg
Click! Pentru Femei jpeg
Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg