5 greșeli pe care le faci la micul dejun. Ce trebuie să mănânci pentru a-ți începe ziua plin de energie
N-a demonstrat nimeni științific că micul dejun este cea mai importantă masă din timpul întregii zile, însă există multe motive pentru care e benefic să mănânci dimineața ceva sănătos.
În primul rând, dacă mănânci o masă echilibrată, ce constă în proteine, grăsimi sănătoase și fibre, ai toate șansele să ai parte de o zi productivă, plină de energie. Mai mult, nu mai există riscul de-a mânca exagerat de mult dacă ți-ai luat deja porția de alimente pline de nutrienți încă din prima parte a zilei.
Însă timpul ne presează pe toți și ne e tot mai greu să ne alocăm minuntele necesare pentru a compune masa ideală. Totuși, e ceva ce putem schimba cu toții pentru a avea parte de o zi plină de energie. Ce greșeli facem?
1. Să sari peste micul dejun
Mulți spun că nu le este foame în primele ore ale zilei, însă, dacă ne dorim să ne menținem nivelul hormonilor la cote optime, e necesar să consumăm ceva totuși – măcar un pumn de nuci sau fructe uscate (fără adaos de zahăr, evident) ori o lingură de migdale sau unt de arahide. Toate aceste exemple de mâncare sunt burdușite cu proteine și grăsimi, lucru care te va face să nu-ți fie foame o vreme destul de îndelungată. În plus, nu gătești nimic la un asemenea mic dejun pe fugă, e gata preparat!
2. Să alegi ceva dulce
E destul de des întâlnit ca, la micul dejun, să consumăm cereale cu iaurt sau clătite cu ce mai găsim bun prin bucătărie. Ei bine, cu cât consumi mai mult zahăr din start, cu atât nivelul energiei tale se va părbuși mai brusc și vei rămâne lipsit de vlagă în mizul zilei. Ovăzul, de pildă, e de preferat, brânza parmezan, de asemenea, avocado combinat cu iaurtul grecesc și câteva feliuțe de castrvete și bucățele de roșii. Ce zici, nu ți se face poftă?
3. Să consumi prea mulți carbohidrați
Dacă mănânci o felie de pâine prăjită sau un covrig cu puțin unt sau gem nu numai că nu-ți oferă mai nimic din punct de vedere nutritiv, dar ți se va face și foame în numai o oră. Un mic dejun ca la carte combină proteinele cu alimentele bogate în fibre. Adică ouăle cu legume, iaurtul grecesc cu fructe, nucile și semințele pe care le ai la dispoziție. E metoda ideală de a-ți menține nivelul mediu al zahărului din sânge și senzația de sațietate.
4. Să te bazezi doar pe ouă ca sursă de proteină
Omleta e minunată, însă nu poate fi alegerea ta zi de zi. Încearcă să adaugi, în prima masă a zilei, mai multe nuci și semințe, precum chia. De asemenea, poți opta pentru o masă mai specifică prânzului, ca o bucățică de carne de pui la grătar, combinată cu un avocado și o roșie pe o felie de pâine integrală. Cum e, îți surâde asemenea sandviș?
5. Să nu bei destulă apă dimineața
Cafeaua e prioritară, știm! Însă la fel de important e să-i oferim corpului nostru lichidul de care are nevoie după o noapte îndelungată și… uscată. Unul dintre lucrurile benefice pe care le poți face pentru organismul tău e să bei un pahar de apă în fiecare dimințeață, pe stomacul gol, preferabil cu lămâie. Câteodată setea ne păcălește ajungând să considerăm că ne e foame, însă, dacă te hidratezi încă din prima oră a zilei, acest lucru e tot mai puțin posibil.
Foto - Shutterstock