De ce sunt poftele alimentare doctori sub acoperire. Femeile vor dulce, bărbaţii preferă alimentele sărate

1 mancare fast food shutterstock 1766495423 jpg jpeg

Apetitul exagerat poate fi provocat de o varietate de factori fizici şi mintali. Identificarea declanşatorilor unui apetit crescut pentru anumite tipuri de alimente te poate ajuta să-l reduci şi să eviţi problemele de sănătate.

Apetitul culinar sporit pentru un aliment sau altul este des întâlnit şi greu de ignorat. Se manifestă printr-o dorinţă intensă de simţi un anume gust. Pofta de mâncare exagerată poate fi provocată de mulţi factori, dar poate fi şi un semn al unei afecţiuni care nu trebuie ignorate.

Simptom al unor carenţe nutritive?

Există o credinţă populară potrivit căreia poftele reprezintă un semn că organismului tău îi lipsesc anumite elemente nutritive. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, această teorie nu este susţinută de ştiinţă. În unele cazuri, pofta de sare poate fi cauzată de un deficit de sodiu, dar s-a observat că majoritatea celor care tânjesc după alimente sărate nu au deficit de sodiu. Pe baza acestei idei, s-ar putea crede că o mare parte dintre poftele obişnuite ar trebui să fie pentru alimente sănătoase, hrănitoare, ca fructele, legumele sau cerealele integrale. În realitate, poftele tind să fie pentru alimente cu valoare nutritivă scăzută, precum cele procesate, bogate în grăsimi, zahăr sau sare. Mai mult, cercetările au sugerat că, cu cât mănânci mai rar anumite alimente, cu atât este mai puţin probabil să le pofteşti.

Info

Femeile au adesea poftă de alimente dulci, în timp ce bărbaţii preferă alimentele sărate

Dezechilibre ale leptinei şi grelinei

Un dezechilibru al acestor hormoni care controlează senzaţiile de foame şi de saţietate te poate face să resimţi o poftă de mâncare mai mare sau nevoia de a mânca nesănătos.

Schimbări hormonale bruşte

În timpul sarcinii, apar o serie de modificări hormonale care pot influenţa receptorii mirosului şi gustativ. Aceştia, la rândul lor, te determină să pofte mai mari pentru anumite alimente. Schimbări hormonale se ivesc şi din cauza sindromului premenstrual. Hormoni ca estrogenul şi progesteronul au un nivel crescut chiar înainte de menstruaţie şi conduc la creşterea apetitului pentru alimente bogate în carbohidraţi.

O scădere bruscă a glicemiei

Scăderea zahărului din sânge este încă una dintre cauzele care conduc la apariţia poftelor de mâncare. Aceasta apare atunci când nu există suficientă glucoză care să circule în sânge. Acest lucru se întâmplă de obicei după ore bune în care n-ai mâncat nimic sau dacă ai sărit peste o masă. Când glicemia este scăzută, organismul răspunde prin creşterea poftei de alimente care cresc rapid nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, dacă nivelul de zahăr în sânge oscilează foarte mult, este posibil să ai pofte alimentare. Dacă insulina îţi scade glicemia cu mult sub nivelul normal, este posibil să mănânci mai multe gustări cu un conţinut ridicat de carbohidraţi.

Te odihneşti insuficient

Dacă dormi prea puţin sau ai un somn de proastă calitate cresc riscul de a-ţi perturba nivelul hormonilor responsabili pentru reglarea foametei, a saţietăţii şi a ciclurilor somn-veghe. Prin urmare, vei observa că ai o poftă de mâncare mai mare, în special seara, şi alegi îndeosebi alimente nesănătoase.

Preferi să nu faci mişcare

Persoanele sedentare sunt mai predispuse să simtă o dorinţă extraordinară de a mânca în exces sau anumite alimente. O simplă creştere a nivelului de activitate fizică, chiar dacă aceasta constă numai într-o plimbare, poate ajuta la reducerea poftei culinare exacerbate.

Te expui la stres

Stresul poate creşte nivelul de hormon cortizol, iar acesta este legat cu senzaţia de foame şi poftele alimentare sporite. Iată de ce, în situaţii de stres, tinzi să mănânci mai mult şi să optezi pentru alimente nu tocmai sănătoase.

Ţi-ai creat un anumit context alimentar

Fără să-ţi dai seama, creierul tău asociază consumul unui anumit aliment cu un context anume, cum este ronţăitul de floricele în timpul vizionării unui film. Acest lucru te poate face să ai poftă de un anumit aliment de fiecare dată când te afli într-un context legat de acesta.

Ai o stare de spirit proastă

Unele dispoziţii pot declanşa poftele pentru anumite alimente. De pildă, o stare de spirit negativă te poate face să mănânci în exces sau să ai poftă de ceva nesănătos.

Reţine!

Hidratare slabă de-a lungul zilei poate intensifica senzaţia de foame sau poftele alimentare

Metode simple să alungi poftele culinare nesănătoase

-Redu nivelul de stres,

-Dormi suficient,

-Bea opt pahare de apă pe zi,

-Respectă un program de masă.

Ce carenţe indică pofta de anumite alimente şi cu să se le înlocuieşti

  • Ciocolată – magneziu – legume verzi, seminţe, nuci;
  • Gustări sărate – fluctuaţii a hormonilor de stres – citrice, legume verzi;
  • Cafea – fosfor şi sulf – usturoi, ceapă, broccoli, varză, leguminoase;
  • Dulciuri – triptofan, crom, fosfor – cartofi dulci, stafide, seminţe, mere, roşii;
  • Brânză – acizi graşi esenţiali, calciu – peşte, legume verzi, spanac;
  • Paste sau alimente coapte – crom – cartofi dulci, roşii, ceapă, struguri, mere.

@shutterstock



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg