De ce sunt poftele alimentare doctori sub acoperire. Femeile vor dulce, bărbaţii preferă alimentele sărate

1 mancare fast food shutterstock 1766495423 jpg jpeg

Apetitul exagerat poate fi provocat de o varietate de factori fizici şi mintali. Identificarea declanşatorilor unui apetit crescut pentru anumite tipuri de alimente te poate ajuta să-l reduci şi să eviţi problemele de sănătate.

Apetitul culinar sporit pentru un aliment sau altul este des întâlnit şi greu de ignorat. Se manifestă printr-o dorinţă intensă de simţi un anume gust. Pofta de mâncare exagerată poate fi provocată de mulţi factori, dar poate fi şi un semn al unei afecţiuni care nu trebuie ignorate.

Simptom al unor carenţe nutritive?

Există o credinţă populară potrivit căreia poftele reprezintă un semn că organismului tău îi lipsesc anumite elemente nutritive. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, această teorie nu este susţinută de ştiinţă. În unele cazuri, pofta de sare poate fi cauzată de un deficit de sodiu, dar s-a observat că majoritatea celor care tânjesc după alimente sărate nu au deficit de sodiu. Pe baza acestei idei, s-ar putea crede că o mare parte dintre poftele obişnuite ar trebui să fie pentru alimente sănătoase, hrănitoare, ca fructele, legumele sau cerealele integrale. În realitate, poftele tind să fie pentru alimente cu valoare nutritivă scăzută, precum cele procesate, bogate în grăsimi, zahăr sau sare. Mai mult, cercetările au sugerat că, cu cât mănânci mai rar anumite alimente, cu atât este mai puţin probabil să le pofteşti.

Info

Femeile au adesea poftă de alimente dulci, în timp ce bărbaţii preferă alimentele sărate

Dezechilibre ale leptinei şi grelinei

Un dezechilibru al acestor hormoni care controlează senzaţiile de foame şi de saţietate te poate face să resimţi o poftă de mâncare mai mare sau nevoia de a mânca nesănătos.

Schimbări hormonale bruşte

În timpul sarcinii, apar o serie de modificări hormonale care pot influenţa receptorii mirosului şi gustativ. Aceştia, la rândul lor, te determină să pofte mai mari pentru anumite alimente. Schimbări hormonale se ivesc şi din cauza sindromului premenstrual. Hormoni ca estrogenul şi progesteronul au un nivel crescut chiar înainte de menstruaţie şi conduc la creşterea apetitului pentru alimente bogate în carbohidraţi.

O scădere bruscă a glicemiei

Scăderea zahărului din sânge este încă una dintre cauzele care conduc la apariţia poftelor de mâncare. Aceasta apare atunci când nu există suficientă glucoză care să circule în sânge. Acest lucru se întâmplă de obicei după ore bune în care n-ai mâncat nimic sau dacă ai sărit peste o masă. Când glicemia este scăzută, organismul răspunde prin creşterea poftei de alimente care cresc rapid nivelul de zahăr din sânge. De asemenea, dacă nivelul de zahăr în sânge oscilează foarte mult, este posibil să ai pofte alimentare. Dacă insulina îţi scade glicemia cu mult sub nivelul normal, este posibil să mănânci mai multe gustări cu un conţinut ridicat de carbohidraţi.

Te odihneşti insuficient

Dacă dormi prea puţin sau ai un somn de proastă calitate cresc riscul de a-ţi perturba nivelul hormonilor responsabili pentru reglarea foametei, a saţietăţii şi a ciclurilor somn-veghe. Prin urmare, vei observa că ai o poftă de mâncare mai mare, în special seara, şi alegi îndeosebi alimente nesănătoase.

Preferi să nu faci mişcare

Persoanele sedentare sunt mai predispuse să simtă o dorinţă extraordinară de a mânca în exces sau anumite alimente. O simplă creştere a nivelului de activitate fizică, chiar dacă aceasta constă numai într-o plimbare, poate ajuta la reducerea poftei culinare exacerbate.

Te expui la stres

Stresul poate creşte nivelul de hormon cortizol, iar acesta este legat cu senzaţia de foame şi poftele alimentare sporite. Iată de ce, în situaţii de stres, tinzi să mănânci mai mult şi să optezi pentru alimente nu tocmai sănătoase.

Ţi-ai creat un anumit context alimentar

Fără să-ţi dai seama, creierul tău asociază consumul unui anumit aliment cu un context anume, cum este ronţăitul de floricele în timpul vizionării unui film. Acest lucru te poate face să ai poftă de un anumit aliment de fiecare dată când te afli într-un context legat de acesta.

Ai o stare de spirit proastă

Unele dispoziţii pot declanşa poftele pentru anumite alimente. De pildă, o stare de spirit negativă te poate face să mănânci în exces sau să ai poftă de ceva nesănătos.

Reţine!

Hidratare slabă de-a lungul zilei poate intensifica senzaţia de foame sau poftele alimentare

Metode simple să alungi poftele culinare nesănătoase

-Redu nivelul de stres,

-Dormi suficient,

-Bea opt pahare de apă pe zi,

-Respectă un program de masă.

Ce carenţe indică pofta de anumite alimente şi cu să se le înlocuieşti

  • Ciocolată – magneziu – legume verzi, seminţe, nuci;
  • Gustări sărate – fluctuaţii a hormonilor de stres – citrice, legume verzi;
  • Cafea – fosfor şi sulf – usturoi, ceapă, broccoli, varză, leguminoase;
  • Dulciuri – triptofan, crom, fosfor – cartofi dulci, stafide, seminţe, mere, roşii;
  • Brânză – acizi graşi esenţiali, calciu – peşte, legume verzi, spanac;
  • Paste sau alimente coapte – crom – cartofi dulci, roşii, ceapă, struguri, mere.

@shutterstock



Recente

5 obiceiuri care combat anxietatea  Sursa foto shutterstock 2500604963 jpg
cursuri functionari curs online de design interior jpg
Alege un dragon si vezi ce te ingrijoreaza  Sursa foto Pixabay jpg
Foto campanie jpg
Iluzie optica  Esti credul sau realist  Sursa foto The Minds Journal webp
shutterstock 1641730780 jpg
Sfanta Mucenita Ecaterina  Sursa foto shutterstock 1649715868 jpg
shutterstock 2395327839 jpg
Ce profesie ti se potriveste in functie de modul in care iti incrucisezi bratele  Sursa foto shutterstock 2462734087 jpg
Gaselnita care te ajuta sa alegi un filtru de ulei singura fara ajutor masculin (1) jpg
Ce trebuie sa stii despre Lasata secului  Sursa foto shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 1458528509 jpg
shutterstock 2530319391 jpg
shutterstock 690061417 jpg
Sfintii Mihail si Gavriil  Sursa foto Doxologia jpg
shutterstock 1703969782 jpg
Memoria iti joaca feste  Nu sari peste acest pas din rutina de dimineata  Sursa foto shutterstock 283065242 jpg
Iluzie optica  Ai o gandire rationala sau emotionala  Sursa foto mia yilin TikTok jpg
shutterstock 2445908607 jpg
Semne prin care corpul iti cere o pauza  Sursa foto shutterstock 2199052579 jpg