Bacteriile bune care te feresc de cancer și infecții. Circulă în tot corpul!

24 septembrie 2024   Îngrijire personală

Oamenii de știință sunt tot mai convinși că bacteriile și virușii care există în organismul nostru sunt esențiali pentru sănătatea noastră! Iată ce spune un nou studiu!

Folosind mostre ale microbiomului de la 1.800 de oameni, cercetătorii americani au identificat zeci de bacterii care au luptat cu diverse boli în laborator. Cum s-a întâmplat minunea?

Oamenii de știință de la  UT Southwestern Medical Center au descoperit că bacteriile bune de la noi din corp ies din intestin și „călătoresc” până la nodulii aflați în limfă sau la tumorile canceroase care sunt oriunde în corpul uman. Astfel, aceste bacterii miraculoase stimulează imunoterapia, lucru care poate duce la noi tratamente împotriva cancerului.

„Oamenii de știință sunt uluiți să descopere că bacteriile din intestin pot avea un impact asupra cancerului de plămâni, de sâni sau de piele”, susține medicul Andrew Y Koh, specialist în pediatrie și microbiologie. „Acum înțelegem acest mecanism mult mai bine și, în viitor, sperăm să putem folosi această descoperire pentru a învinge mai ușor cancerul”, a ținut acesta să precizeze.

Studiile anterioare au arătat o legătură între compoziția microbomului – adică microorganismele găsite în sistemul nostru digestiv – și eficiența tratamentelor anti-cancer care țintesc sistemul imunitar.

Noutatea noilor studii constă în faptul că cercetătorii au descoperit acum că bacteriile bune pot părăsi intestinele și merge până la celulele canceroase aflate oriunde în organism. Odată ajunse la locul problematic, microbii activează un set de celule imune care încep să omoare celulele canceroase.

Drept urmare, antibioticele, care elimină mare parte din microbii din intestine, afectează în mod negativ bacteriile bune, care nu mai pot juca acest rol extrem de important – de accelerator imun. Acest aspect trebuie studiat îndelung de medicii de pretutindeni atunci când prescriu antibiotice.

În concluzie, veștile sunt extrem de bune, având în vedere noile descoperiri medicale care scot la iveală mecanismul uluitor de funcționare al organismului uman, capabil să se vindece aproape singur sau măcar să ajute la vindecare, stimulând efectul tratamentului aplicat de medici.

foto - Shutterstock

Mai multe