A devenit mamă după o mastectomie preventivă

Un defect genetic descoperit la 27 de ani a trimis-o pe o tânără din Galaţi în corzile unei lupte interioare, la finalul căreia a ales să facă mastectomie pentru a preveni apariţia unui cancer de sân. La un an după operaţie, îşi ţine în braţe propria fetiţă şi priveşte cu optimism spre viitor.

ilioara radu pacienta 1 png

Ilioara Radu (30 de ani) din Galaţi a decis să-și spună povestea pentru a ajuta alte femei. Ea nu s-a identificat cu experiența actriţei Angelinei Jolie, care, potrivit medicului Andreea Cătană, genetician la Regina Maria în Cluj și la Institutul Oncologic, a crescut adresabilitatea pacientelor cu 40-50% în România. Își descoperise un nodul la 15 ani și mergea anual la control. Nici nu bănuia că moștenise un defect genetic și avea să ia cea mai grea decizie: să facă o dublă mastectomie preventivă.

Când corpul îți transmite semnale, nu stai să aștepți!

Era liceană când a simţit noduli la sânul drept. Ilioara a mers cu mama ei la un medic, dar acesta i-a spus că nu are nimic grav şi i-a recomandat remedii naturiste. „Eu tot aveam impresia că e ceva în plus la sânul meu drept. Când corpul îți transmite semnale, nu stai să aștepți!‟, şi-a spus Ilioara şi nu s-a resemnat. La o ecografie abdominală, a rugat-o pe doctoriță să verifice şi sânul drept. I s-a confirmat prezenţa nodulului şi a mers la o clinică privată din Galați, pentru monitorizare. De la 17 ani, cu a ratat nicio ecografie anuală și le-a efectuat pe toate în același loc, la același medic, pe același aparat. La un moment dat, i s-a spus că unul dintre noduli și-a dublat dimensiunea și i s-a recomandat o excizie chirurgicală la Cluj. Nu ştia pe nimeni acolo, dar nu-i dădea pace nici gândul că îţi pierduse bunica la doar 54 de ani, din cauza unui cancer de sân.

Firul destinului a condus-o la medicul potrivit

Chiar dacă avea o diplomă de inginer de mediu, Ilioara s-a dedicat copiilor şi este animator de petreceri de copii, compune cântece pentru ei, desenează și scrie povești. La una dintre petreceri, a cunoscut-o pe viitoarea ei nașă care locuia în Cluj. „Mi-a spus că vizavi de casa ei are o prietenă medic genetician la Institutul Oncologic. Așa am ajuns la Andreea Cătană‟, a povestit ea. A fost omul care i-a schimbat viața. I-a dat sfaturi privind medicii, biopsia, operația de înlăturare a nodulului.

Vezi şi: Andra: „Am trăit într-un corp care nu îmi aparținea‟

Când i-a spus într-un târziu că bunica ei avusese cancer mamar, doctoriţa a găsit răspuns la nelămurirea ei: „Leziunea pacientei n-ar fi trebuit să fie acolo la vârsta ei‟. După ce a aflat detaliul despre familiei ei, i-a povestit imediat despre testarea BRCA, un test ADN care indică pacientelor dacă au moștenit riscul de cancer mamar.

image

Singura rezolvare: să renunți la sâni

Într-o bună zi, Ilioara şi-a luat inima în dinţi şi i-a spus doctoriţei Cătană: „Vreau să știu! Îmi doresc o familie, un copil şi vreau să fiu sănătoasă pentru mine și pentru familia mea‟. Două săptămâni, cât a durat până a sosit rezultatul, Ilioara și-a verificat emailul la fiecare câteva minute.

Citește și: O mamă singură cu 6 copii a mai vrut unul şi au apărut încă 8. Cum se descurcă?

„Când l-am văzut, am simțit cumva că e pozitiv‟, îşi aminteşte ea. Avea doar 50% dintr-o proteină care se ocupă cu repararea leziunilor care apar în ADN, în special la nivelul sânilor. I s-a recomandat control ginecologic și mamar la fiecare şase luni. „Singura rezolvare era o operație, o operație prin care la 29 de ani trebuie să-mi tai sânii. Aveam o sumedenie de întrebări‟, se gândea atunci Ilioara. După o luptă grea cu ea însăţi, s-a decis să facă operaţia.

image

Ce a fost cel mai greu în luarea deciziei?

Întrebată care a fost partea cea mai grea în perioada luării deciziei, Ilioara a spus: „Cel mai greu a fost să-i conving pe cei din jur că fac alegerea potrivită. Partenerul meu a zis că mă susține din prima clipă‟. Pe 26 ianuarie 2021, Iloara a intrat în operație la Institutul Oncologic din Cluj. A ales varianta cu reconstrucție imediată, așa că a fost în anestezie generală şase ore. În ziua a treia, n-a fost chip s-o mai țină cineva în pat. „Aveam patru tuburi de dren pe care le căram după mine și un aparat de vacuum pentru cicatrici. Râdeam că le trimiteam poze celor de acasă și ascundeam toate chestiile acelea ca să nu-i sperii‟. După o săptămână, Ilioara ajungea acasă unde o așteptau prietenii impresionați de curajul ei.

Şi au trăit fericiti până la adânci bătrâneți?

Recuperarea a fost grea, dar nu pe atât de grea pe cât se aștepta. Ilioara a simțit nevoia unui sfârșit de an 2021 mai vesel. A planificat nunta pentru septembrie, când a şi rămas însărcinată. 24 de săptămâni Ilioara și-a monitorizat sarcina la Galați, apoi a mers la spitalul Regina Maria Băneasa din București.

Pe 23 mai 2022, la ora 3 dimineața, fetiţa ei, Agnes, a hotărât să-și cheme mama într-o altă operație, cea a nașterii, cauzată de dublă circulară de cordon și de un început de travaliu cu membrane rupte, fără contracții. „Primul plânset, puternic, s-a auzit în toată sala de operație, dar imediat cum am fost amândouă obraz în obraz, totul a trecut. I-am promis multe clipe de iubire şi joacă‟, mărturisește Ilioara. Acum, Ilioara scrie povești pentru copilul ei, ştiind că parcă niciodată n-a luptat nimeni ca ea mai mult pentru acel „Şi au trăit fericiti până la adânci bătrâneți‟.



Recente

Kourtney Kardashian însărcinată  Instagram jpg
Halle Berry  sursa foto   Shutterstock jpg
Heather Locklear, Tom Cruise  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 171763271 jpg
Gillian Anderson  sursa foto   Shutterstock jpg
Shakira  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 2437493777 jpg
shutterstock 2390644165 jpg
casino 8809691 1280 png
vedete  foto   Shutterstock jpg
Afis KHS 2024 jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  19 2024 jpg
Kristina Joksimovic  foto   Instagram jpg
Elle Macpherson  foto   Instagram jpg
Taylor Swift  foto   Instagram jpg
shutterstock 1237299061 jpg
țară frumoasă  foto   Shutterstock jpg
vedetă  foto   Shutterstock jpg
OCC Atelierele Micul Artist jpeg
Selena Gomez  foto   Shutterstock jpg