Câți pași trebuie să faci zilnic ca să trăiești mai mult. 10.000 sunt un mit?

13 martie 2024   Îngrijire personală

Știm cu toții despre acei 10.000 de pași recomandați zilnic pentru a ne menține în formă și sănătoși. Sunt de-ajuns sau nici măcar nu e nevoie de atâta efort fizic pentru a trăi mai mult?

Mișcarea ne face bine oricând, mai ales dacă e făcută constant. Medicii ne recomandă să ne ridicăm de pe scaunul de birou sau de pe capanea atunci când putem, să facem câțiva pași când lucrăm, să ne întindem când stam la birou ore în șir, să ieșim la plimbări îndelungate cu căinele sau prietenii, să alergăm câteva distanțe pe săptămână în loc să mergem lent, să urcăm scările în loc să luăm liftul. Nu e nevoie de abonament la sala de sport pentru a fi mai activ, poți face mișcare chiar acasă la tine, în jurul blocului sau prin parcul din cartier.

În concluzie, știm că trebuie să fim dinamici și că sedentarismul ne răpește, pur și simplu, ani din viață. Dar cât de mult trebuie să ne mișcăm pentru a face diferența?

Autoritățile medicale britanice i-au informat pe englezi că un număr anume de pași făcuți pe săptămână le asigură sănătatea mult dorită. Astfel, se văd rezultate îmbucurătoare când faci câte 5.000 de pași de trei ori pe săptămână. Nici vorbă de acei 10.000 de pași zilnici! Ce înseamnă ezultate îmbucurătoare? Că-ți adaugă trei ani de viață! Incredibil, nu-i așa?

La această concluzie a ajuns un studiu realizat de Vitality și de  Scoala Economică din Londra – că, dacă faci cei 15.000 de pași săptămânali îți prelungești viața cu trei ani! Cercetătorii au analizat obiceiurile și comportamentul a mai mult de 1 milion de oameni din Marea Britanie și Africa de Sud, timp de 10 ani.

La cei activi s-a constatat un impact pozitiv indiferent de grupa de vârstă a participanților la studiu. O concluzie uluitoare a studiului e că s-a redus cu 52% riscul mortalității la cei trecuți de 65 de ani care fac, în mod obișnuit mișcare – adică fac 7.500 de pași de trei ori mai chiar mai multe ori pe săptămână. În ceea ce-i privește pe cei aflați între 45 și 65 de ani, mortalitatea se reduce cu 38%.

Așadar numai vești bune pentru cei care au învins sedentarismul!

foto - Shutterstock

Mai multe