Ce este „boala regilor” și ești în pericol s-o faci?

27 decembrie 2022   Îngrijire personală

Cunoscută ca „boala regilor”, pentru că apărea în urma consumului de alimente și băuturi pe care doar nobilimea și le permitea, această tulburare este tot mai des întâlnită după pandemie. Riști s-o faci și tu?

Despre ce boală este vorba? Despre gută, o boală destul de obișnuită, care apare din cauza unui consum crescut de carne și alcool, lucruri la care doar nobilimea avea acces pe vremuri. Totuși, în zilele noastre, numărul celor care suferă de „boala regilor” este în creștere!

Guta este un soi de artrită inflamatorie, care apare sub forma unei dureri bruște și severe la nivelul încheieturilor. Până și faraonii egipteni sufereau de așa ceva! Apoi, capetele încoronate au fost și ele atinse de boala cruntă. Regii Henry al VIII-lea și George al IV-lea din Marea Britanie, dar și Regina Ana, au avut gută. Iar, în prezent, cazurile au crescut în timpul pandemiei considerabil. Motivul? Oamenii au mâncat mai mult și au făcut mai puțină mișcare, în timp ce au lucrat de-acasă.

Guta îți poate provoca dureri crunte la degetele de la picioare, dar și la încheieturile de la picioare, mâini, la coate, genunchi și mâini. De ce apare această durere? Pentru simplul motiv că există prea mult acid uric în organism, iar acest lucru determină apariția unor depozite de cristale de sodiu fix pe încheieturile noastre.

Regele Henry al VIII-lea, de pildă, era destul de atletic în tinerețe, însă, după niște ani buni, se îngrășase considerabil. Fostul monarh britanic consuma multă carne și bea mult alcool, avea ulcere la picioare, ceea ce îi îngreuna deplasările. Experții susțin că proteinele animale din carnea roșie și peștele gras conțin purină, care produce acidul uric. Alcoolul încetinește metabolizarea acidului uric, ceea ce duce la apariția gutei.

Însă nu numai alimentația e de vină. Genetica are rolul ei în apariția gutei. Benjamin Franklin a suferit de „boala regilor” și n-a făcut niciodată un secret din asta. De fapt, scrisese un eseu denumit „Dialogul dintre Franklin și gută”, în care a recunoscut că „am mâncat și am băut după pofta inimii”. Cu alte cuvinte, sedentarismul și consumul excesiv de alcool i-au declanșat boala.

În prezent, guta este tratată cu Ibuprofen sau steroizi, care să elimine durerea și umflăturile dureroase de la încheieturi. Medicii ne recomandă un stil de viață sănătos, mișcare făcută în mod regulat, renunțarea la fumat și o alimentație echilibrată, dacă nu ne dorim să facem gută. Ce zici, ești cumva la risc?

Foto - Shutterstock

Mai multe