Ce este crenoterapia? Tratamentul cu ape minerale, benefic pentru sănătate

28 decembrie 2023   Îngrijire personală

Chiar și în sezonul rece, putem beneficia de proprietățile vindecătoare ale apelor minerale. Ce boli poate trata crenoterapia?

Crenoterapia implică utilizarea apei minerale naturale în scopuri curative. Acest tip de terapie se bazează pe credința că anumite proprietăți ale apei minerale, cum ar fi compoziția chimică și temperatura, pot avea beneficii pentru sănătate, ajutând la tratarea anumitor afecțiuni.

Crenoterapia poate fi administrată în mai multe moduri, inclusiv prin băi, comprese sau consum oral al apei minerale. Apele minerale folosite în cadrul crenoterapiei provin din surse naturale, cum ar fi izvoarele termale. Dacă te confrunți cu probleme de sănătate cum sunt cele ale articulațiilor, boli de piele, afecțiuni respiratorii, dar și dacă suferi de stres cronic, crenoterapia este o formă de tratament care poate fi luată în calcul.

Beneficii articulare, respiratorii și antistres

Potrivit medicului balneolog Svetlozar Dimitrov, șeful bazei de tratament de la Ensana Hotels Aquahouse, din stațiunea bulgară Sfinții Constantin și Elena, crenoterapia are multiple beneficii pentru sănătate. În primul rând, „crenoterapia ameliorează simptomele asociate cu afecțiuni precum artrita, reumatismul și tulburările musculo-scheletice. Apele calde bogate în minerale ajută la reducerea durerii, umflării, inflamației și îmbunătățește mobilitatea articulațiilor‟, spune medicul.

De asemenea, această formă de terapie este utilă în afecțiuni ale pielii: „Mineralele din apele termale au efecte pozitive asupra anumitor afecțiuni ale pielii, precum psoriazisul și eczema. Compoziția chimică și temperatura apei contribuie la vindecarea pielii‟, adaugă dr. Dimitrov. În plus, mineralele din apele termale pot ajuta la procesul de detoxifiere, favorizând eliminarea toxinelor din organism.

Și cei cu probleme respiratorii pot avea un aliat în crenoterapie: „Oamenii vor găsi ameliorarea afecțiunilor respiratorii precum astmul și bronșita prin inhalarea vaporilor din apele termale bogate în minerale. Căldura și mineralele specifice au un impact pozitiv asupra funcției respiratorii‟, subliniază medicul balneolog.

Nu mai puțin important, dacă ai de-a face cu stresul, crenoterapia te poate ajuta să te relaxezi. „Efectul calmant al apei calde, combinat cu conținutul de minerale, ajută la reducerea stresului și induce relaxarea. Acest lucru are efecte pozitive atât asupra bunăstării mentale, cât și asupra celei fizice‟, mai spune specialistul.

Cum se procedează?

·       Înainte de a începe tratamentul, terapeutul va efectua o evaluare inițială pentru a înțelege nevoile și afecțiunile individuale ale persoanei.

·       Pe baza evaluării, se va crea un plan de tratament personalizat. Acesta include tipul de apă minerală folosită, temperatura apei, durata ședinței și frecvența tratamentului.

·       După tratament, persoana ar putea fi sfătuită să se odihnească și să permită corpului să beneficieze în continuare de efectele terapiei.

Precauții

Persoanele cu probleme cardiace severe ar trebui să fie atent monitorizate în timpul tratamentelor cu apă minerală, deoarece temperaturile ridicate ale apei pot afecta negativ sistemul cardiovascular. Recomandarea noastră este ca, înainte să apelezi la orice formă de terapie, inclusiv crenoterapia, să te consulți mai întâi cu medicul de familie.

Dr. Svetlozar Dimitrov, medic balneolog șef la Ensana Aquahouse Health & Spa Hotel din Sf. Constantin și Elena, Bulgaria, ne vorbește despre beneficiile apelor minerale.

Datorită mineralelor, electroliților și micronutrienților specifici prezenți în apele noastre minerale, crenoterapia are multiple beneficii pentru sănătate. În ceea ce privește numărul adecvat de cure pe an, acesta depinde de starea de sănătate a individului, de terapia specifică utilizată și de recomandările profesioniștilor din domeniul sănătății.

În unele cazuri, oamenii pot beneficia de o serie de tratamente pe o perioadă relativ scurtă, în timp ce alții pot considera că tratamentele periodice răspândite pe tot parcursul anului sunt mai potrivite. În general, apelarea la crenoterapie de două ori pe an, pentru o perioadă de o săptămână sau mai mult, reprezintă o țintă bună.

foto - Shutterstock

Mai multe