Ce să știi despre hipotalamus? Printre altele, îţi dă senzaţiile de foame şi sete

8 mai 2023   Îngrijire personală

Glandă amplasată în centrul creierului, hipotalamusul este format dintr-un grup de nuclei atașați de neuroni care transmit semnale către sistemul endocrin şi controlează diverse aspecte ale vieţii cotidiene.

Omenirii i-a luat mult până să-ţi dea seama care sunt numeroasele funcţii ale hipotalamusului. Înainte de anii `20, se credea că foamea era declanșată de o acțiune reflexă care își are originea în jurul stomacului. Psihologul american Karl Lashley credea că un mecanism din creier este sursa senzaţiei de foame și de sete. A efectuat experimente cu leziuni asupra hipotalamusului care au stat la baza înțelegerii importanţe acestui organ situat între cele două emisfere cerebrale.

Are dimensiunea unei migdale

La oameni, hipotalamusul este cam de mărimea unei migdale şi are diferențe structurale între bărbați și femei. Studiile au arătat că un anumit nucleu hipotalamic, numit nucleu dimorf sexual, pierde un număr mare de celule, dar la o vârstă mai înaintată la femei decât la bărbaţi.  

Este glanda care reglează somnul

Somnul este esenţial pentru echilibrarea nivelurilor hormonale. Partea posterioară a hipotalamusului controlează ciclul de somn şi starea de veghe. Declanșatorii ritmurilor noastre circadiene sunt lumina și întunericul pe care hipotalamusul le recunoaște. Acesta menține ritmul, te îndeamnă să te trezeşti sau să mergi la culcare.

Îţi menţine echilibrul

Hipotalamusul este direct responsabil pentru păstrarea echilibrului, denumit şi homeostazie. Glanda are grijă de un număr de funcții și condiții corporale la care nu trebuie să te gândești în mod conştient.

Citește și Motive pentru care ne este mereu frig

O poţi învinui pentru toate puseele de febră

Despre hipotalamus s-a aflat şi că acționează ca un termostat al corpului. Când temperatura corpului crește ca răspuns la invazia unei bacterii sau a unui virus, febra în sine este un rezultat direct al faptului că hipotalamusul stimulează reținerea căldurii în corp.

Îţi dă senzaţiile de foame şi sete

Glanda aceasta cât o migdală monitorizează nivelurile de sațietate ale corpului şi te ajută să nu te mai hrăneşti dacă organismul consideră că are suficiente elemente nutritive la un moment dat. Nivelul de hormoni leptină din corp tău face hipotalamusul să indice că te-ai săturat. Tot hipotalamusul monitorizează nivelul electroliților și al volumului sangvin din corp. Când detectează deficiențe, provoacă senzaţia de sete pentru a reface nevoia de apă şi a echilibra cantitatea de sare.

Vezi și De ce ți se dilată pupilele când te uiți la cineva?

Este răspunzătoare pentru ataşament

Tot hipotalamusul este răspunzător şi pentru eliberarea de oxitocină care este implicată în multe comportamente sociale sau sexuale. Oxitocina susţine clădirea încrederii, stimulează contracțiile uterine în timpul naşterii și secreţia laptelui matern în lăuzie. Acestei glande i se datorează crearea de legături de familie.

@shutterstock

Mai multe