Motive pentru care ne este mereu frig

1 71482 original jpg jpeg

Eşti persoana căreia îi este mereu frig, chiar dacă afară este cald? Dacă ai frisoane, mâinile şi picioarele reci, ca un bloc de gheaţă, în timp ce toţi din jurul tău spun că este cald, atunci este timpul să-ţi pui nişte semne de întrebare.

„Este un lucru obişnuit pentru femei să raporteze senzaţie de frig,în parte ca rezultat al fiziologiei,dar şi o sensibilitatemai mare la condiţiile la care poate contribui frigul”,spune Holly Phillips,colaborator medical pentru CBS2.

Iată câteva motive pentru care ne este mereu frig:

1. Eşti prea slabă

În primul rând,atunci când eşti subponderală,îţi lipseşte un nivel adecvat de grăsime corporală pentru a te izola de temperaturi scăzute,explică Maggie Moon,nutriţionist. Un alt motiv este că,pentru a menţine un indice de masă corporal scăzut,va trebui să se reducă aportul alimentar,astfel încât este posibil să nu se consume alimente de care avem nevoie. Scăzând aportul de calorii va scade metabolismul,şi astfel nu se va crea destulă căldură corporală. Trebuie să consumăm alimente care conţin proteine,grăsimi şi carbohidraţi complecşi.

2. Tiroida nu funcţionează corect

„Hipotiroidismul este un alt motiv pentru care ne este mereu frig. Asta se întâmplă pentru că tiroida nu secretă suficienţi hormoni tiroidieni”,spune dr. Phillips.  Atunci când hormonul respectiv îşi încetineşte producţia,şi metabolismul încetineşte,prevenind corpul de a produce căldura necesară. Alte simptome ale hipotiroidismului sunt subţierea părului,piele uscată şi oboseală.

3. Deficienţă de fier

Nivelurile scăzute de fier sunt una dintre cele mai comune motive pentru lipsa căldurii corporale. Iată de ce:„Fierul este un  mineral esenţial care ajută celulele roşiidin sânge la transportul oxigenului în tot corpul,aducând căldură şi alţi nutrienţi pentru fiecare celulă din sistem”,explică dr Phillips. Fără suficient fier,celulele roşii din sânge nu-şi pot face eficient treaba,şi de aceea apare senzaţia de frig.Fierul este esenţial,deoarece un deficit poate face ca tiroida să nu mai producă suficienţi hormoni,ceea ce duce la hipotiroidism,care lasă senzaţia de frig. Cel mai bun mod de a mări aportul de fier este prin consumul de alimente sănătoase,cum sunt carnea,ouăle,verdeţuri-spanacul,şi fructe de mare sunt cele mai bune opţiuni,spune dr. Moon.

4. Probleme cu circulaţia sângelui

În cazul în care mâinile şi picioarele sunt mereu ca gheaţa,dar restul corpului este cald,este o problemă de circulaţie,care ţine de sângele care curge de la extremităţi. Bolile cardiovasculare pot fi o cauză. „Este un semn că inima ta nu pompează sângele aşa cum ar trebui sau există un blocaj al arterelor care împiedică sângele să ajungă la degetele de la mâini şi picioare”,explică dr Margareta Rohr.

5. Nu dormi suficient

Privarea de somnpoate provoca haos pe sistemul nervos,îndepărtat de pe mecanisme de reglementare din creier care afectează temperatura corpului”,spune Dr. Phillips. Nu se ştie sigur de ce se întâmplă acest lucru. Studiile au arătat că,în răspunsul de la stres,care nu primeşte timp de amânare,există o reducere a activităţii în hipotalamus,cel care controlează creierul şi unde este reglementată temperatura corpului. Aici intervine lipsa de somn. Când eşti obosită,după o noapte agitată,metabolismul funcţionează într-un ritm lent,producând mai puţină căldură şi o circulaţie mai lentă.