De ce ți se dilată pupilele când te uiți la cineva?
Pupilele sunt acele cercuri negre din centrul irisului care permit luminii să pătrundă în ochi. În anumite condiţii, acestea își schimbă dimensiunea.
Unul dintre motivele frecvente pentru care pupilele se dilată este lumina slabă. Este modul prin care ochii permit ca mai multă lumină să pătrundă. În cazul în care luminozitatea este mare, pupilele vor deveni mai mici, pentru a preveni intrarea luminii excesive în ochi. Există mai multe alte motive pentru care pupilele se pot dilata.
Pupilele dilatate, semn de atracție sexuală?
Ştiai că pupilele se pot dilata şi din cauza medicamentelor, leziunilor oculare, leziunilor sau bolilor cerebrale și chiar a atracției sexuale. Potrivit cercetărilor, mușchii irisului care determină când se dilată pupilele tale sunt controlați de sistemul nervos autonom, care este responsabil pentru reacțiile incontrolabile.
În anumite situaţii, ochii dilatați reprezintă un răspuns involuntar la atracția și excitarea sexuală. Când sistemul nervos este stimulat, corpul eliberează diverși hormoni determinaţi de atracție sau atașament. Acestea sunt declanşate de o relație emoțională puternică sau un interes sporit pentru cineva.
Cercetările au arătat că un contact vizual este esențial în interacțiunea umană, iar schimbările de stări emoţionale pot provoca dilatarea pupilelor. Un studiu din anul 2012 a monitorizat circa 300 de bărbați și femei care au vizionat videoclipuri erotice. S-a constatat că pupilele s-au dilatat la ambele sexe. Aceasta înseamnă că atunci când vezi pe cineva pe care îl percepi ca fiind atractiv ţi se pot dilata pupilele.
Vezi și: Ce să nu faci dacă ai ochii uscaţi. Bonus: cauzele problemei
Un alt studiu a arătat că bărbații consideră mai feminine şi atrăgătoare femeile cu pupilele mărite, în timp ce acelea cu pupile mai mici au fost percepute ca femei reci sau dure. Acest lucru se poate datora faptului că, inconştient, corelăm pupilele dilatate cu atracția. Bărbații erau mai predispuși să considere atractive femeile ai căror ochi semnalau că simțeau și ele această atracție.
Pupilele dilatate semnalează şi dragostea
Dragostea este afectată de acea parte a creierului numită hipotalamus. Acesta produce și eliberează dopamină atunci când faci ceva care îţi place, deci şi atunci când îţi petreci timpul cu pesoana iubită. De asemenea, hormonii dopamină și norepinefrină sunt eliberați când suntem atrași de cineva și sunt responsabili pentru emoţie şi chiar pentru starea de euforie.
Vezi și: Pot bărbații și femeile să fie doar simpli prieteni? Adevărul despre relațiile platonice
Şi oxitocina, cunoscută sub numele de hormonul iubirii, este eliberată din hipotalamus când devii ataşat de cineva într-o relație. Este un factor important în stabilirea relațiilor pe termen lung. Nivelurile mari de oxitocină sunt eliberate şi în timpul relaţiilor sexule sau al nașterii. Acești hormoni influenţează dilatarea pupilelor, ceea ce înseamnă că este posibil ca pupilele să ţi se dilate atunci când priveşti pe cineva care îţi este drag.
FOTO: Shutterstock