Cine n-ar trebui să ia iodură de potasiu şi de ce

9 august 2022   Îngrijire personală

În eventualitatea unui accident la o centrală nucleară, în contextul conflictului din Ucraina, este indicat să ai la îndemână iodura de potasiu care trebuie luată numai la recomandarea autorităţilor, dacă va fi nevoie şi numai de cei care au cu adevărat nevoie de o suplimentare a iodului. Pentru a o procura, ai nevoie de o reţetă eliberată de medicul de familie care îţi va indica doza exactă.

În timpul unui accident grav într-o centrală nucleară, cantități mari de iod radioactiv sunt eliberate pe lângă alte substanțe radioactive. Când iodul radioactiv intră în organism, este preluat și depozitat în glanda tiroidă. Prin urmare, glanda poate fi expusă la niveluri ridicate şi poate dezvolta cancer tiroidian indus de radiații. Tabletele de iodură de potasiu protejează glanda tiroidă, dar numai la anumite categorii de persoane. Forma stabilă de iod din aceste tablete saturează temporar glanda tiroidă cu iod, inhibând captarea iodului radioactiv.

Atenţie!

Tabletele de iodură de potasiu sunt destinate utilizării numai în situații de urgență. În niciun caz nu sunt destinate utilizării imediate sau constante. Chiar și în cazul unui accident nuclear grav, administrarea este permisă numai dacă primeşti instrucțiuni de la autoritățile sanitare, prin posturile de radio şi televiziune.

Care sunt categoriile de persoane care nu trebuie să ia iodură de potasiu

Persoanele cu vârsta de peste 40 de ani n-ar trebui să ia iodură de potasiu, deoarece riscul lor de a face cancer tiroidian este foarte scăzut, iar riscul efectelor secundare severe ale iodurii de potasiu este mare.

Este foarte important să discuţi cu medicul de familie înainte de a cere reţeta pentru iodura de potasiu, pentru a afla dacă ar trebui sau nu să iei tabletele la nevoie. Spune medicului dacă ai alergie la iod şi aminteşte-i de afecţiunile tale medicale.

Iodura de potasiu nu trebuie utilizată dacă ai suferit sau suferi de:

- hipersensibilitate la iodura de potasiu,

- dermatită herpetiformă, o afecțiune a pielii,

- vasculită hipocomplementemică (afecţiuni autoimune rare),

- tiroidectomie cu contraindicaţie la iodura de potasiu,

- anumite afecțiuni tiroidiene (gușa multinodulară, boala Graves, tiroidita autoimună),

- boala tiroidiană hiperactivă (cu excepția cazului în care vi s-a prescris în mod specific iodură de potasiu pentru tratarea hipertiroidismului),

- tuberculoză, nivel ridicat de potasiu în sânge,

- vreo boală de rinichi,

- boala Addison,

- miotonie congenită, o tulburare musculară,

- boală tiroidiană nodulară,

- bronșită şi iei medicamente pentru a elimina mucusul din plămâni.

Trebuie dat cu prudenţă la nou-născuții mai mici de o lună. Tratamentul mai mult de o zi trebuie evitat deoarece administrarea repetată crește riscul de blocare a funcției tiroidiene, care poate afecta dezvoltarea creierului nou-născutului. Dacă tratamentul este necesar pentru mai mult de o zi, vorbeşte cu pediatrul despre riscuri și beneficii.

Citeşte şi: Cum mâncau românii parizer radioactiv pe vremea lui Nicolae Ceauşescu

În timpul sarcinii, trebuie luat numai când este absolut necesar. Tratamentul pentru mai mult de o zi trebuie evitat, pentru că poate crește riscul de blocare a funcției tiroidiene la copilul nenăscut. Dacă tratamentul este necesar pentru mai mult de o zi, apelează medicul de familie sau ginecolog pentru a discuta despre riscuri.

Se ia numai la momentul potrivit

Eficacitatea comprimatelor de iodură de potasiu este cea mai mare atunci când sunt luate cu puțin timp înainte ca norul radioactiv să ajungă. Aportul întârziat este motivul principal pentru care îşi pierde eficacitatea. Este inutil dacă se ia la câteva ore după trecerea norului radioactiv.

Este important să ai tabletele la îndemână şi să urmăreşti cu atenţie recomandările autorităţilor care vor anunţa când există riscul de radiaţii şi trebuie luat medicamentul.

Păstrează tabletele cu iodură de potasiu la loc sigur!

Mergi la medicul de familie pentru a cere o consultaţie în vederea eliberării reţetei de iodură de potasiu. Dacă medicul consideră că vei avea nevoie de o suplimentare în eventualitatea unui incident nuclear, ia tabletele de la farmacie şi păstrează-le la loc sigur. Trebuie să fie un loc departe de accesul copiilor, eventual acelaşi în care păstrezi şi alte medicamente, pentru a nu uita unde sunt, la nevoie.

Vezi şi: Obiceiuri care afectează sănătatea glandei tiroide

Cum se ia iodura de potasiu

Medicul îţi va spune care este doza zilnică necesară în funcţie de vârstă. În general, tabletele se beau cu două pahare de apă, după masă, pentru a evita tulburările stomacale. După administrare, nu te întinde cel puțin 10 minute. Varianta lichidă a suplimentului poate fi amestecată cu apă, lapte, formulă pentru bebeluşi sau suc. Tabletele se pot zdrobi şi combina cu miere în cazul administrării la copii mici.

Atenţie!

Nu crește doza, nu o luați mai des sau mai mult decât este prescris sau recomandat, deoarece creşte riscul de reacții adverse.

Durata tratamentului va fi determinată de autoritățile de sănătate și siguranță publică și depinde de mai mulți factori, cum ar fi dacă există riscul expunerii prelungite la radiații

Reacţiile adverse trebuie luate în serios

După administrarea de iodură de potasiu pot apărea greață, vărsături, dureri de stomac, diaree, gust metalic, febră, dureri de cap. Dacă oricare dintre aceste reacții persistă sau se agravează, apelează-ţi medicul de familie. Anunţă-l imediat ce apare oricare dintre aceste reacții adverse posibile: arsuri sau umflături la nivelul gurii sau gâtului, dureri ale dinților sau gingiilor, iritaţii oculare, cefalee severă, umflare a părții din față a gâtului (gușă), semne de hipotiroidie (creșterea în greutate, intoleranță la frig, bătăi lente sau neregulate ale inimii, constipație, oboseală), confuzie, amorțeală, furcături sau durere a membrelor.

Cere asistență medicală de urgenăţă dacă ai reacții adverse rare, dar foarte grave: durere în piept, scaune negre, vărsături ca zațul de cafea, diaree cu sânge, erupție cutanată, mâncărimi sau umflare a feței, limbii, gâtului, amețeli severe, dificultăți de respirație, febră cu dureri articulare.

Mai multe