Motivul pentru care românii au luat pastile cu iod, în urma exploziei de la Cernobîl

1 pilula cu iod jpg jpeg

La şase zile de la incendiul de la Cernobîl, în şcolile, spitalele şi dispensarele din România au fost distribuite pilule cu iod. Oamenii erau îndemnaţi să consume acest antidot, pentru a se proteja de efectele pe care tragedia nucleară le putea avea asupra lor. De ce s-a ales, de fapt, administrarea aceastei pastile şi chiar ne protejează iodura de potasiu împotriva radiaţiilor?

Accidentul nuclear de la Cerbobîl a provocat o eliberare în mediu de iod 131 şi iod radioactiv, de scurtă durată. În urma acestei tragedii, a fost observată o rată ridicată de cancer în Ucraina, inclusiv la copii, dar şi în Belarus, scrie un studiu din „Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders‟. 

În urma dezastrului, în România, s-au distribuit gratuit pastile cu iodură de potasiu. Se spune că pastilele cu iodură de potasiu protejează glanda tiroidă contra unei contaminări radioactive. Care este adevărul?

Iodura de potasiu nu are efecte anti-radiaţii şi nici nu alungă neutronii care zboară prin aer, însă oferă o anumită protecţie indirectă. Iodura de potasiu pote ajuta la blocarea absorbţiei iodului radioactiv de către glanda tiroidă, protejând glanda de leziunile cauzate de radiaţii. Iodura de potasiu protejează doar tiroida, nu şi alte părţi ale corpului, de iodul radioactiv. De asemenea, iodura de potasiu nu protejează împotriva altor elemente radioative, cum ar fi cesiu-134.

Nu reprezintă o soluţie preventivă! 

Specialiştii avertizează că aceste comprimate cu iodură de potasiu nu reprezintă o soluţie preventivă. Din contră, iodura de potasiu poate fi periculoasă în cazul în care este administrată în fiecare zi şi fără recomandarea medicului. Aceste comprimate pot fi recomandate doar de către medici şi doar în cazuri extreme, în cazul unor posibile evenimente nucleare.

Totodată, autorii studiului spun că nu este clar în ce măsură pastilele de iod au salvat vieţi. În urma accidentului nuclear, utilizarea pilulelor a fost „foarte neregulată‟, remarcă specialiştii.

Reţine că, în cazul unei urgenţe, autorităţile şi medicii vor informa persoanele din zonele afectate dacă trebuie să ia aceste pastile, dar şi cum trebuie să fie administrate acestea!

Sursă foto: Shutterstock



Recente

Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg
Cozonac Con jpg
Salata caprese Sursa foto shutterstock 2081011198 jpg
cum sa alegi bijuteriile jpg
5 lucruri pe care sa le faci dupa ce ai aflat ca esti insarcinata jpg
faza de platou in procesul de slabire jpg
Sendvisuri de biscuiti cu crema de nuca  Sursa foto shutterstock 1035678472 jpg
clickpentrufemei ro jpg
ClickPentruFemei (1) (19) jpg
Nu e ciocolata dar activeaza hormonul fericirii  Sursa foto  shutterstock 1922207963 jpg
dieta jpg
mituri despre sanatatea femeilor jpg
oua umplute jpg
Cum sa aplici parfumul  Sursa foto shutterstock 1927700651 jpg
telefonul mobil este un obiect murdar jpg
Paste cu pui si spanac  Sursa foto shutterstock 670024192 jpg
Melodia aceasta reduce anxietatea  Sursa foto shutterstock 2228634261 jpg
casa din Londra jpg
Tort cu biscuiti de cacao  Sursa foto shutterstock 274006559 jpg