Obiceiuri care afectează sănătatea glandei tiroide

1 77610 original jpg jpeg

Glanda tiroidă este un organ endocrin, a cărui funcţie principală este de a secreta hormoni care reglează activităţile vitale ale organismului. De asemenea, glanda tiroidă joacă un rol în starea de spirit, ritmul cardiac şi temperatura corpului, pe lângă multe altele. Din această cauză, apar foarte multe probleme de sănătate când tiroida este afectată.

Există câţiva factori care pot afecta starea de sănătate a glandei tiroide. Iată care sunt obiceiurile pe care trebuie să le eviţi cât mai mult posibil.

Fumatul

Fumatul excesiv creşte riscul bolilor tiroidiene, deoarece toxinele din ţigări afectează sănătatea glandelor. În timp ce principalele consecinţe afectează sistemul respirator, nu este o surpriză faptul că fumătorii reprezintă o mare parte din pacienţii cu probleme tiroidiene. Tutunul scade hormonul stimulativ al tiroidei, al cărui funcţie este de a stimula metabolismul, sănătatea oculară şi activităţile cardiovasculare.

Sedentarismul

Un stil de viaţă sedentar poate fi cauza multor boli care afectează sănătatea fizică şi emoţională. Dar, de obicei, efectele sale se datorează disfuncţiei tiroidei - inactivitatea creşte acumularea de grăsimi şi scade secreţia hormonilor tiroidieni, care poate provoca hipodiroidism. Această tulburare nu afectează doar capacitatea unei persoane de a arde calorii şi grăsimi, ci creşte riscul de boli cardiace, căderea părului şi oboseală.

Stresul

Stresul poate fi un factor declanşator al disfuncţiei tiroidiene, pentru că sistemul endocrin este foarte sensibil la starea noastră emoţională. Când trecem printr-o situaţie cu un mare imapct emoţional, nivelurile hormonilor sunt afectate. Ca o consecinţă, apar dezechilibrele hromonale care provoacă diferite boli.

Alimentaţia cu un conţinut scăzut de iod

Nivelurile scăzute de iod din dietă reprezintă o cauză principală a problemelor tiroidiene, cum este hipotiroidismul. Organismul cere ca această substanţă să optimizeze producţia de hormoni în tiroidă. Astfel, este necesar să consumi aportul zilnic recomandat. Iodul poate fi asimilat din alimente ca: sare de mare, coacăze, iaurt natural, fasole, cartofi, mazăre, ananas, ciocolată.

Băuturile alcoolice

Efectele negative ale consumului excesiv de alcool nu sunt o noutate. Cu toate acestea, trebuie menţionat faptul că tiroida este unul dintre organele cele mai afectate. Deşi ficatul este responsabil pentru filtrarea şi metabolizarea acestor băuturi, toxinele lor (care circulă prin sânge) afectează producţia hormonală. Din acest motiv, consumul de alcool poate influenţa capacitatea de pierdere în greutate şi poate juca un rol în dezvoltarea problemelor metabolice.