Cum poate magneziul reduce simptomele sindromului premenstrual la femei
Semnele sindromului premenstrual (SPM) sunt: schimbările de dispoziție, crampele, iritabilitatea înainte de menstruație. Toate acestea pot fi atenuate, conform unor cercetări recente, cu ajutorul magneziului.
Acest mineral, unul dintre cele mai abundente din corpul nostru, are un rol important în reglarea hormonilor și în reducerea simptomelor asociate cu sindromul premenstrual. În acest articol, îți vom arăta cum funcționează un aport optim de magneziu pentru femei în gestionarea simptomelor care apar în sindromul premenstrual.
Ce rol are magneziul în organism?
Deși este mai cunoscut rolul său în susținerea sănătății mușchilor, nervilor și oaselor, magneziul este responsabil pentru peste 300 de reacții biochimice din organism. El este indispensabil pentru producția de energie, sinteza proteinelor și funcționarea sistemului nervos.
Magneziul este responsabil și de reglarea nivelului de glicemie, precum și de funcționarea optimă a mușchilor și inimii. Totodată, ajută la relaxarea musculară și la reducerea stresului, având un impact pozitiv asupra stării de bine a organismului. Un deficit de magneziu poate duce la probleme precum: crampe musculare, oboseală, disfuncții cardiace și tulburări de somn.
Magneziul este responsabil și de reglarea nivelului de glicemie, precum și de funcționarea optimă a mușchilor și inimii. Totodată, ajută la relaxarea musculară și la reducerea stresului, având un impact pozitiv asupra stării de bine a organismului. Un deficit de magneziu poate duce la probleme precum: crampe musculare, oboseală, disfuncții cardiace și tulburări de somn.
Ce simptome apar în sindromul premenstrual
Statisticile spun că 3 din 4 femei cu menstruație au experimentat o formă de sindrom premenstrual. Acesta este asociat cu o varietate de simptome fizice și emoționale. Cauza apariției sale este încă necunoscută, deși unii cercetători consideră că l-ar putea activa fluctuația nivelului de estrogen și progesteron sau modificările chimice din creier, mai exact, cantitățile insuficiente de serotonină.
Simptomele SPM apar în jurul sfârșitului fazei luteale și încep să dispară odată cu începutul menstruației sau la scurt timp după aceea, incluzând: dureri de sâni, schimbări de dispoziție, poftă de mâncare, oboseală, iritabilitate, depresie. Aceste simptome tind să reapară într-un model previzibil, iar intensitatea lor variază de la ușor până la intens.
Beneficiile magneziului în sindromul premenstrual
S-a studiat, de curând, rolul magneziului asupra simptomelor comune ale sindromului premenstrual. Beneficiile sale sunt numeroase:
● Reducerea crampelor abdominale - magneziul ajută la relaxarea mușchilor, reducând intensitatea și frecvența crampelor menstruale;
● Ameliorarea iritabilității - un medicament pe bază de magneziu este util pentru echilibrarea neurotransmițătorilor, reducerea iritabilității și a schimbărilor de dispoziție;
● Îmbunătățirea calității somnului - pentru că are efecte relaxante asupra sistemului nervos, magneziul contribuie la îmbunătățirea somnului și la combaterea insomniei asociate cu sindromul premenstrual;
● Reducerea retenției de apă - prin reglarea nivelului de fluide din organism, magneziul poate diminua umflarea și retenția de apă asociate cu PMS;
● Reducerea severității migrenelor menstruale - magneziul poate ajuta la prevenirea și reducerea intensității migrenelor și durerilor de cap, ce apar frecvent înainte de menstruație sau pe parcursul acesteia.
Magneziul poate fi obținut din numeroase surse alimentare. Sursele principale de magneziu sunt: cerealele integrale, nucile și semințele, leguminoasele, legumele verzi, fructele (avocado și banane), peștele. O altă sursă poate fi și apa minerală cu un nivel ridicat de magneziu.
Orotatul de magneziu, un ajutor pentru femei
Unele dintre simptomele sindromului premenstrual pot afecta calitatea vieții femeilor, astfel că este important să intervii la timp. Discută cu medicul tău despre orotatul de magneziu în prevenirea și gestionarea simptomelor care apar înainte de ciclul menstrual.
Orotatul de magneziu este o formulă care combină magneziul cu acidul orotic și care este apreciată pentru biodisponibilitatea sa ridicată și pentru eficiența asupra stării generale de sănătate. Un medicament pe bază de orotat de magneziu se absoarbe ușor în organism, având un impact pozitiv asupra sănătății cardiovasculare și a performanței musculare.
Medicamentul poate fi administrat la recomandarea medicului, fiind prescris frecvent în sindromul premenstrual, pentru reducerea crampelor abdominale, atenuarea iritabilității și pentru îmbunătățirea calității somnului.
Prin integrarea magneziului în dieta zilnică sau prin medicamentele pe bază de magneziu, recomandate de medici, femeile pot trece mai ușor peste simptomele sindromului premenstrual.