Cum poți depăși o serie de probleme de fertilitate?
Cauzele infertilității sunt individuale și de aceea, tratamentul se aplică individualizat in funcție de starea de sănătate a pacientei. Cheia succesului constă în a pune un diagnostic corect și un tratament medical adecvat.
Dacă o pacientă nu obține o sarcină pe o perioadă de un an, atunci ea ar trebui să efectueze o consultație într-o clinică de specialitate, pentru a afla cauza infertilității și variantele de tratament. Statisticile arată că multe cupluri cu probleme de infertilitate - au avut un copil în urma tehnicilor de reproducere umană asistată.
Principalele probleme de fertilitate la femei
Cele mai frecvente cauze ale infertilității feminine sunt:
· Obstrucția trompelor uterine
· Tulburările hormonale
· Intervențiile chirurgicale în sfera ginecologică în antecedente
· Infecții bacteriene în antecedente
· Endometrioza și altele.
De regulă, când apar astfel de probleme, pacientele au anumite simptome ce includ în special cicluri menstruale neregulate, dismenoree sau dureri pelvi-abdominale.
Alți factori care pot influența negativ fertilitatea la femei sunt: fumatul, stresul, dieta necorespunzătoare, abuzul de alcool și altele.
Tratamentele pot fi variate și anume:
· Tratamente hormonale - în vederea inducerii ovulației
· Intervenții chirurgicale: chistectomii ovariene, corectii uterine histeroscopice, miomectomii, polipectomii histeroscopice sau intervenția chirurgicală a endometriozei.
Pentru obținerea unei sarcini, medicii recomandă tehnici de reproducere umană asistată precum inseminarea artificială sau fertilizarea in vitro. Testele de infertilitate feminină constau în- analize hormonale, ecografii, culturi și secreții vaginale, testarea trompelor, etc.
De asemenea, se dozează AMH-ul - hormonul Anti-Mullerian ce ne indică rezerva ovariana a pacientei. Acest test este simplu și eficient. În urma testului se poate stabili dacă rezerva ovariană este normală, corelată cu vârsta pacientei.
Principalele probleme de fertilitate la bărbați
Cel mai adesea la bărbați apar probleme de infertilitate cauzate de calitatea scăzută a spermei, respectiv numărul de spermatozoizi este mic sau mobilitatea lor este redusă.
Medicii explică că pot exista de asemenea diverse patologii asociate – ex. varicocel, ce pot duce la apariția problemelor de fertilitate.
Mulți bărbați evită să meargă la medic, aceștia refuzând efectuarea unei consultații de specialitate. Pentru a afla cauzele infertilității, medicul specialist efectueaza analize hormonale, spermograma și spermocultură.
Fertilizarea in vitro
Prin procedura de fertilizare in vitro pacientele cu infertilitate își pot îndeplini visul de a avea un copil . Procedura are loc într-un laborator specializat (cum este cel de tip RUA din Clinica de Fertilitate și Ginecologie Embryos). În laborator sunt fertilizați spermatozoizii și ovocitele, obținându-se embrionul . Acesta este ținut într-un mediu de laborator câteva zile și apoi transferat în uterul femeii. În acest mod există mai multe șanse de obținere a unei sarcini.
Avantajele fertilizării în vitro sunt:
· Oferă posibilitate de a avea o sarcină, dupa multe încercări eșuate.
· Fertilizarea in vitro se indică atât pacientelor tinere cu rezervă ovariană scăzută, cât și la pacientele cu vârstă înaintată cu diverse patologii asociate
· Șansele de a obține o sarcină sunt mai mari decât la inseminarea artificială
· Se poate efectua screening genetic prin care se pot crește șansele de a avea un copil sănătos
Există și posibilitatea ca ovocitele sau embrionii să fie crioprezervați pentru utilizarea ulterioară și pentru a crește șansele de a avea copii în viitor. Metoda constă în recoltarea ovocitelor și congelarea lor înainte de a fi fertilizate, sau fertilizarea acestora și congelarea embrionilor ca atare.