Ştiai că burnout-ul duce la infertilitate? Care sunt cele mai frecvente simptome

1 mud pack 1 jpg jpeg

Ce este burnout-ul? Medical, afecţiunea indică epuizare sau suprasolicitare şi stres extrem, iar aceste stări sunt asociate adesea cu munca în exces. De fapt, în majoritatea cazurilor, epuizarea este cauzată de situaţii de anxietate profesională excesivă. Stresul acesta enorm şi debilitant afectează şi alte aspecte şi momente din viaţă, ca de exemplu, maternitatea.

Ceea ce în sine este stresant şi care uneori pune la grea încercare pe undele dintre femeile care îşi doresc să devină mămici.

Situaţia poate fi mai gravă decât pare, deoarece bornout-ul loveşte în mod subtil, iar atunci când vine vorba de maternitate, urmările nu sunt deloc uşoare: descurajare, deprimare, lipsa puterii şi a dorinţei de a lupta direct cu problema apărută.

Dar cum să recunoşti dacă te confrunţi într-adevăr cu burnout sau dacă este doar o perioadă deosebit de stresantă prin care treci?

Burnout-ul reprezintă o cauză clară de infertilitate. Fazele avansate de oboseală, cu simptome specifice, pot împiedica atât fertilizarea ovocitului, cât şi embrio-implantarea, fie că vorbim de sarcini pe cale naturala sau FIV. Tratamentele de la Sovata vin în întâmpinarea persoanelor care doresc obţinerea unei sarcini prin metode naturale, simple; a persoanelor care se pregătesc pentru o procedură de reproducere umană asistată (stimulare ovariană, inseminare intrauterină, fertilizare in vitro, embriotrasfer fresh sau cu embrioni îngheţaţi), şansele de reuşită crescând în aceste cazuri simţitor. De reţinut că, pentru rezultate optime, tratamentele balneare se fac în luna premergătoare procedurilor de reproducere asistată, iar în cazuri speciale, cu 3 – 4 luni înainte. De asemenea, se iau în considerare: posibilitatea unui număr mai mare de zile de tratament, endometru nedezvoltat (incapabil de nidaţie), insuficienţă ovariană (forma incipientă), stări cronice de oboseală, stres accentuat, inflamaţii pelvine cornice şi consecinţele acestora.”, punctează medicul ginecolog George Vasilescu de la Ensana Health Hotels Sovata.

Azi, simptomele care pot ridica femeilor semne de întrebare cu privire la gradul lor de fertilitate sunt clare. Cum le recunoşti? Primul şi cel mai evident „semn” îl reprezintă lipsa instalării stării de graviditate. Apoi, avem prezenţa unor simptome sau semne care pot fi asociate cu infertilitatea: neregularităţii menstruale (dureri menstruale intense, menstruaţii foarte abundente sau, din contră, reduse cantitativ, menstruaţii pe perioade excesiv de lungi sau extrem de scurte, menstruaţii care apar rar sau mai des decât de obicei.

Stresul şi infertilitatea merg pe acelaşi drum?

„Poate părea mai greu de crezut, dar stresul s-a dovedit a juca un rol foarte important în infertilitate. Persoanele stresate şi obosite, mereu preocupate şi îngrijorate obţin mai greu o sarcină. În timpul stresului sunt activaţi hormoni specifici care menţin organismul într-o stare de <alarmă>. Pe de altă parte, mecanismele fiziologice prin care se poate obţine o sarcină, se manifestă la parametri maximi în condiţii de relaxare, linişte, când grijile sunt lăsate la o parte. De exemplu, multe sarcini se obţin în concediu sau când stresul zilnic s-a mai diminuat.”, adaugă specialistul de la Ensana Hotels.

Ce fel de tratamente de infertilitate se practică la Sovata?

Aşa cum probabil ştii deja, Sovata este renumită pentru tratamentele pentru fertilitate încă de la începutul secolului trecut. Băile sărate şi nămolul sparopelic peloidogen au ajutat numeroase persoane să devină mame. În primul rând, Sovata este o staţiune cu un climat blând, uşor sedativ. Persoanele stresate, obosite vor găsi aici locul potrivit pentru a se deconecta de problemele zilnice.

„Un prim factor al infertilităţii, stresul, poate fi rezolvat în timpul curei balneare. În plus, tratamentele efectuate aici au un efect antiinflmator asupra zonei pelvine. Se ştie că inflamaţia peste anumite limite este dăunătoare. Tractul genital feminin fiind unul deschis spre exterior este supus permanent <atacului> factorilor inflamatori provocând astfel vaginite, colpite, endometrite, salpingo-ovarite. De asemenea, banalele chisturi ovariene, destul de frecvent întâlnite, sunt asociate în multe cazuri cu fenomene inflamatorii endometriale care împiedică nidarea. Astfel, o cauză frecventă de infertilitate, inflamaţia peste limitele fiziologice, poate fi tratată cu succes la Sovata.”, punctează dr. Vasilescu.

Terapiiile antiinfertilitate de la Sovata

Acestea sunt menite să pregătească corpul unei femei pentru FIV. „Aceste terapii sunt reglatoare ale sistemului nervos, endocrin, mediază răspunsul imun şi reduc inflamaţia. Copul se pregăteşte astfel, pentru marea încercare şi bucuria creării unei noi vieţi. În plus, la Sovata nu-i uităm nici pe bărbaţi, viitorii tătici. Pentru aceştia avem pregătite terapii naturale din plante, relaxare, linişte şi plăcerea de a trăi.”, concluzionează dr. George Vasilescu.

La Sovata găseşti cele mai bune soluţii pentru problemele tale de sănătate! Vino să ne cunoşti!