De ce diabeticii și bolnavii de osteoporoză au mai multe probleme cu dinții. Legătura neștiută, explicată de medicul stomatolog Sorina Stroe

15 iulie 2024   Îngrijire personală

Studii recente au demonstrat că diabetul, osteoporoza și alte afecțiuni cronice au un impact negativ inclusiv asupra sănătății dentare.

Persoanele care au aceste boli cronice suferă de inflamații sistemice care agravează boala parodontală, xerostomie și prezintă riscuri crescute de infecții. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, explică legătura dintre sănătatea orală și aceste afecțiuni cronice.

"Cercetările din ultimii ani arată o legătură strânsă între afecțiunile cronice și sănătatea orală. Conform studiului realizat de Universitatea din Birmingham, pacienții cu boală parodontală sunt cu 37% mai predispuși să dezvolte boli mentale și cu 18% mai predispuși să dezvolte boli cardiovasculare. Lucrurile se întâmplă și invers, în cealaltă direcție. Există anumite afecțiuni cronice care provoacă sau agravează problemele dentare", declară medicul stomatolog Sorina Stroe (MG Dental).

Diabetul  

"Pacienții cu diabet sunt deosebit de vulnerabili în fața infecțiilor orale. Diabetul crește răspunsul inflamator la atacurile bacteriene, ceea ce accelerează distrugerea țesuturilor de susținere și duce la pierderea dinților mai rapid. În plus, xerostomia (gura uscată), frecvent întâlnită la pacienții diabetici, afectează autocurățarea cavității bucale. Acest lucru crește gradul de acumulare a plăcii bacteriene și scade pH-ul salivar, ceea ce favorizează apariția cariilor dentare. De asemenea, orice sângerare gingivală se oprește mai dificil la acești pacienți", explică medicul stomatolog Sorina Stroe.

Cancerul

Pacienții cu cancer suferă adesea de xerostomie, sensibilitate gingivală și a mucoasei orale. În plus, oasele lor sunt mai fragile pe fondul sistemului imunitar compromis. Toate acestea cresc riscul de infecții orale și necesită o îngrijire specializată.

Osteoporoza

Osteoporoza duce la scăderea densității osoase, ceea ce poate cauza pierderea dinților. Pacienții cu osteoporoză trebuie să urmeze protocoale specifice pentru a putea beneficia de implanturi dentare în condiții de siguranță.

Boli autoimune

Bolile autoimune pot afecta sănătatea orală prin diverse mecanisme, inclusiv prin provocarea inflamației cronice și afectarea funcției imunitare, ceea ce crește riscul de infecții și alte complicații orale.

Bulimia

Bulimia, prin actul repetat de a vomita, menține un pH scăzut în cavitatea bucală, ceea ce duce la eroziuni chimice ale dinților și la apariția cariilor", explică Dr. Sorina Stroe (MG Dental)

Legătura dintre boala parodontală și bolile cardiovasculare

"Boala parodontală este o inflamație cronică a țesuturilor care susțin dinții. Inflamația sistemică pe care o provoacă această afecțiune determină un răspuns imunitar ce poate crește riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare. Patogenii orali pot intra în fluxul sanguin și ajung în plăcile de aterom de pe pereții vaselor de sânge. Provoacă astfel un răspuns inflamator suplimentar și agravează starea cardiovasculară", adaugă Dr. Sorina Stroe.

Impactul sănătății dinților asupra sănătății mentale

"Studiul de la Birmingham evidențiază, de asemenea, o legătură importantă între boala parodontală și sănătatea mentală. Pacienții cu boală parodontală sunt mai predispuși la stări de anxietate și depresie. Această asociere poate fi cauzată nu doar de disconfortul fizic cauzat de boala parodontală, ci și de impactul estetic și social al acesteia. Fumatul, care este frecvent asociat cu boala parodontală, nu face decât să înrăutățească situația", mai spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Concluzie

"Menținerea unei bune sănătăți orale este esențială nu doar pentru prevenirea problemelor dentare, ci și a unor afecțiuni sistemice grave. Prevenția este întotdeauna mai eficientă decât tratamentul. Îngrijirea orală adecvată și vizitele regulate la dentist sunt cruciale pentru menținerea sănătății generale și pentru îmbunătățirea calității vieții. Amânarea tratamentelor poate duce la agravarea problemelor și la creșterea costurilor și dificultății planului de tratament. Așadar, este important să acționăm prompt și să acordăm o atenție deosebită sănătății orale", încheie medicul stomatolog Sorina Stroe.

Mai multe