3 alimente care îţi afectează rezistenţa oaselor dacă le consumi în exces

Sănătatea oaselor are mai puțin de-a face cu consumul de alimente bogate în calciu și mai mult cu evitarea acelora care pot afecta densitatea osoasă. Vezi care sunt acestea şi redu-le cantitatea!

image

Peste un milion de români cu vârsta de peste 50 de ani suferă de osteoporoză şi au un risc major de fracturi osoase de fragilitate. Aproximativ 20,5% dintre femei şi 6,2% dintre bărbaţii cu vârste în jur de 50 de ani din România au osteoporoză, potrivit Click! Sănătate.

Aceasta este o boală în care densitatea oaselor este diminuată, ceea ce le face mai fragile şi mai predispuse la fracturi. Pierderea osoasă are loc în mod silenţios şi progresiv. Sunt numeroşi factori care accelerează procesul pierderii osoase şi duc la osteoporoză. Unii sunt neinfluenţabili (moştenirea genetică, sexul feminin, talia mică, menopauza precoce, fracturi de fragilitate în antecedente, asocierea unor boli endocrinologice, reumatice, neurologice, digestive, hematologice), dar alţi factori pot fi influenţaţi. Este vorba despre: stilul de viaţă, fumatul, consumul de alcool, lipsa de mişcare, alimentaţia deficitară, luarea anumitor medicamente.

Vezi și: Cel mai potrivit mic dejun pentru oase sănătoase. Este și absolut delicios!

Măsurile de precauție - suplimentarea calciului şi a vitaminei D, exercițiile cu greutăți, controalele medicale regulate – pot să frâneze evoluţia bolii. Medicul ostoped american Liz Matzkin din Boston, citat de Huffpost.com, a explicat: „Deși calciul și vitamina D sunt importante pentru menținerea sănătății oaselor, depășirea dozelor recomandate pe zi poate fi mai degrabă dăunătoare decât benefică. Necesarul de calciu și vitamina D depinde de vârstă, așa că discută cu medicul de familie pentru a afla doza optimă pentru tine!”. În general, pentru vârsta de peste 50 de ani, recomandările sunt 1 000 de miligrame pe zi de calciu și 800-1000 de unități de vitamina D pe zi. Specialiştii în ortopedie au indicat şi anumite alimente care ar trebui reduse sau evitate pentru a reduce riscul de osteoporoză.

Cofeina scade absorbția de calciu

Cafeaua îţi dă energie, dar afectează sănătatea oaselor pe termen lung. Este valabil şi pentru băuturile energizante, sucurile ceaiurile şi suplimentele care conţin cofeină. Secretul este moderaţia, după cum arată medicul ostoped american Liz Matzkin: „Cofeina scade absorbția de calciu, ceea ce influențează negativ sănătatea oaselor. Ia în considerare cafeaua sau ceaiul decofeinizate dacă ai nevoie doar de ceva care să te încălzească sau, chiar mai bine, un pahar de apă”.

Administrația pentru Alimente și Medicamente, SUA, recomandă 400 de miligrame de cofeină pe zi (aproximativ patru-cinci căni de cafea), ceea ce fereşte şi oasele de riscul pierderii densităţii osoase. Vitamina D care formează oasele este, de asemenea, afectată de cofeină, care poate interfera cu absorbția.

Te-ar mai putea interesa: Cum combaţi deficitul de calciu

Şi băuturile carbogazoase care conţin cofeină afectează sănătatea oaselor. Un studiu comparativ a constatat că un consum mare de băuturi carbogazoase cu cofeină a fost asociat cu o densitate minerală osoasă semnificativ mai mică la femei. Acestea conţin şi zaharuri,  acid fosforic și nu au niciun beneficiu pentru sănătate.  

Sarea în exces duce la pierderea calciului din oase

Chiar dacă, în general, sarea este asociată cu hipertensiunea arterială, duce şi la pierdere osoasă, în special pentru grupurile în vârstă și expuse riscului. Sarea poate fi ascunsă în carne, gustări și alimente procesate, cum ar fi mezelurile. Consumarea unor cantități excesive de sare (mai mult de 2.300 de miligrame pe zi sau o linguriţă) poate duce la pierderea calciului din oase. Potrivit unui studiu apărut într-o publicaţie a Colegiului American de Nutriție, consumul crescut de sodiu a crescut semnificativ riscul de osteoporoză.

Excesul de carne roşie are un impact negativ  asupra sănătății oaselor

Consumul excesiv de proteine animale poate elimina calciul din oase. Iată ce afirmă Dina Khader, consultant în nutriție integrativă din New York, conform Evertdayhealth: „Dacă ai osteopenie sau osteoporoză, ar trebui să limitezi consumul de carne roșie la două ori pe săptămână și să menţii porțiile mici, de maximum 170 de grame”. Un studiu publicat în Advances in Nutrition a arătat că reducerea consumului de carne roșie și procesată, precum și de băuturi răcoritoare, prăjite, dulciuri și deserturi și cereale rafinate au avut toate un impact pozitiv asupra sănătății oaselor.

Cea mai bună dietă pentru prevenirea osteoporozei?

Concentrează-te pe:

- multe fructe și legume, în special verzi

- lactate cu conținut scăzut de grăsimi,

- pește și carne de pasăre,

- nuci și leguminoase.

FOTO: Shutterstock



Recente

Rulada cu nuci si scortisoara  Sursa foto shutterstock 1679665513 jpg
slabit jpg
detergent de spalat rufe jpg
fasole alba uscata jpg
Supa rece de legume, Sursa foto shutterstock 668899363 jpg
Cafea sau ceai  Sursa foto shutterstock 2195838791 jpg
imbatranirea prematura este accelerata de felul in care bei apa jpg
Prajitura cu scortisoara  Sursa foto shutterstock 1038045298 jpg
Lasagna cu spanac  Sursa foto shutterstock 362034866 jpg
Exercitii Pilates care iti subtiaza talia  Sursa foto shutterstock 610194995 jpg
ulei de masline jpg
Poza de cover  Care sunt principalele aspecte intalnite la copiii cu tulburare de spectru autist  Iata ce trebuie sa cunosti despre acestea! Copil cu TSA, terapeut, cabinet jpg
gradinarit  jpg
Gogosi cu mas si scortisoara  Sursa foto shutterstock 318892187 jpg
Felul in care dormi conteaza jpg
Ce provoaca manacarimi ale pielii  Sursa foto shutterstock 1169648437 jpg
Placinta cu spanac si branza  Sursa foto shutterstock 1074532910 jpg
pisică albă  foto   Shutterstock jpg
Briose cu mere  sursa foto shutterstock 1468526849 jpg
bicicleta, sala de fitness jpg