Există două vârste la care îmbătrânim cel mai mult. Care sunt acelea?

4 septembrie 2024   Îngrijire personală

Ți se pare că ai îmbătrânit peste noapte? Oamenii de știință au descoperit două momente din viața unui om în care semnele trecerii timpului apar brusc și vizibil.

Un nou studiu, publicat în jurnalul „Nature Aging”, a scos la iveală un adevăr neștiut de mulți – că omul îmbătrânește în „valuri” și nu în etape derulate încet și cu aceeași viteză.

O echipă de oameni de știință de la Stanford a ajuns la concluzia că schimbări precum încetinirea metabolismului, pielea ridată și o vulnerabilitate mai pregnantă în fața bolilor apar în anumite etape ale vieții – în jurul vârstei de 44 de ani și, apoi, la 60 de ani.  

Printre schimbările pe care le putem observa la aceste vârste se numără și luarea în greutate și toleranța mai scăzută la alcool. Profesorul în genetică de la Universitatea Stanford, Michael Snyder, este autorul studiului care ne clarifică în privința felului în care înaintăm în vârstă. Acesta susține următoarele: „Părerea generală e că îmbătrânim gradat, însă am descoperit că schimbprile nu sunt lineare de-a lungul vieții”, a ținut acesta să precizeze.

Bun, și ce e de făcut pentru a combate efectele acestor „valuri” de îmbrătrânire?

Sfatul medicului e că cei care se apropie de 44 de ani și 60 de ani să facă mai multă mișcare și să mențină o dietă echilibrată și sănătoasă. De asemenea, de ajutor e și socializarea, activitatea zilnică atât fizică, cât și mentală și găsirea unui hobby, care să facă trecerea timpului... cu folos și să ne dea acea stare de împlinire.

Echipa care a realizat cercetarea a analizat informațiile provenite din analizele de sânge, dar și cele care au de-a face cu pielea sau diferite organe interne, de la 108 oameni sănătoși cu vârste cuprinse între 25 de ani și 75 de ani din California, timp de un an și șapte luni. Conform studiului, s-a constatat că în jurul vârstelor de 44 de ani și 60 de ani, s-au schimbat 81% din moleculele analizate. Drept urmare, pregătiți-vă de micile schimbări în aceste două etape clare ale vieții!

foto - Shutterstock

Mai multe