Vrei să trăiești 100 de ani? Nu asculta sfaturile celui mai în vârstă om din lume!

Cel mai în vârstă om de pe planetă, John Tinniswood, a împlinit 112 ani ieri, pe 26 august, și toată lumea vrea să știe secretul longevității sale.

oameni în vârstă  foto   Shutterstock jpg

Tinniswood susține că a ajuns la asemenea vârstă lăudabilă datorită alimentației sale – pește cu cartofi prăjiți – în timp ce alții sunt de părere că somnul odihnitor și mâncarea gătită în casă sunt motivul pentru care se poate trece de 100 de ani.

Totuși, în timp ce cel mai bătrân om din lume crede că știe secretul longevității, oamenii de știință ne avertizează că trebuie să ne gândim de două ori înainte de-a urma sfatul centenarilor. De la alcool consumat zilnic la prăjeli, unele sfaturi date de oamenii în vârstă nu sunt deloc bune de urmat. De fapt, chiar sunt o adevărată amenințare pentru sănătatea noastră.

Profesorul Richard Faragher, expert în longevitate, a declarat pentru MailOnline următoarele: „Ar fi înțelept să nu luăm drept bune sfaturile acestor oameni”.

Maria Branyas Morera din Spania, care era cea mai în vârstă persoană din lume până luna trecută, când a murit, susținea că longevitatea ei a fost posibilă datorită optimismului care i-a caracterizat viața. De asemenea, ea avea o legătură strânsă cu familia sa și se menținea la distanță de oamenii toxici, pentru a-și menține stabilitatea emoțională.

John Tinniswood susține că alimentația joacă un rol important în longevitate. Acesta a pus întotdeauna accentul pe moderație și pe o porție zilnică de pește și cartofi, celebrii „fish and chips” englezești.

O altă persoană care deținea recordul de cel mai în vârstă om de pe planetă, Juan Vicente Mora, care a murit la 116 ani, a ținut și el să precizeze că meniul zilnic e extrem de important. Însă, în același timp, era adeptul unei băuturi alcoolice zilnice.

Profesorul Faragher ne atrage atenția că o astfel de alimentație nu numai că nu ajută să ne menținem în viață mult timp, dar ne poate afecta chiar sănătatea. Drept urmare, expertul e de părere că centenarii au trăit atât de mult pentru că s-au menținut sănătoși cea mai mare parte a vieții lor.

„N-a fost niciodată la spital, nu și-a rupt niciun os vreodată, nu are dureri, e bine”, ne-a informat fiica celor mai în vârstă femei din lume, în 2023. Și cum de se poate să treci printr-o viață atât de îndelungată fără să fii bolnav sau să-ți rupi vreun os? Din pur noroc!

Dacă-i întrebi pe centenari cum de au ajuns la asemenea vârstă, o să-ți spună că mâncarea e cauza, sau credința în Dumnezeu, un pahar cu tărie dat pe gât în fiecare zi sau cele opt ore de somn pe noapte obligatorii.

Însă au existat pe lumea asta și atâtea alte persoane care au respectat astfel de stil de viață și s-au părăpădit la vârste mult mai mici sau chiar prematur. Care este explicația? Moștenirea genetică joacă un rol important în longevitate. Dar și norocul. Pur și simplu, unora le e dat să trăiască mai mult decât altora. Chiar dacă întâmpină greutăți în viață, ca restul oamenilor.

foto - Shutterstock