Vrei să trăiești 100 de ani? Nu asculta sfaturile celui mai în vârstă om din lume!

Cel mai în vârstă om de pe planetă, John Tinniswood, a împlinit 112 ani ieri, pe 26 august, și toată lumea vrea să știe secretul longevității sale.

oameni în vârstă  foto   Shutterstock jpg

Tinniswood susține că a ajuns la asemenea vârstă lăudabilă datorită alimentației sale – pește cu cartofi prăjiți – în timp ce alții sunt de părere că somnul odihnitor și mâncarea gătită în casă sunt motivul pentru care se poate trece de 100 de ani.

Totuși, în timp ce cel mai bătrân om din lume crede că știe secretul longevității, oamenii de știință ne avertizează că trebuie să ne gândim de două ori înainte de-a urma sfatul centenarilor. De la alcool consumat zilnic la prăjeli, unele sfaturi date de oamenii în vârstă nu sunt deloc bune de urmat. De fapt, chiar sunt o adevărată amenințare pentru sănătatea noastră.

Profesorul Richard Faragher, expert în longevitate, a declarat pentru MailOnline următoarele: „Ar fi înțelept să nu luăm drept bune sfaturile acestor oameni”.

Maria Branyas Morera din Spania, care era cea mai în vârstă persoană din lume până luna trecută, când a murit, susținea că longevitatea ei a fost posibilă datorită optimismului care i-a caracterizat viața. De asemenea, ea avea o legătură strânsă cu familia sa și se menținea la distanță de oamenii toxici, pentru a-și menține stabilitatea emoțională.

John Tinniswood susține că alimentația joacă un rol important în longevitate. Acesta a pus întotdeauna accentul pe moderație și pe o porție zilnică de pește și cartofi, celebrii „fish and chips” englezești.

O altă persoană care deținea recordul de cel mai în vârstă om de pe planetă, Juan Vicente Mora, care a murit la 116 ani, a ținut și el să precizeze că meniul zilnic e extrem de important. Însă, în același timp, era adeptul unei băuturi alcoolice zilnice.

Profesorul Faragher ne atrage atenția că o astfel de alimentație nu numai că nu ajută să ne menținem în viață mult timp, dar ne poate afecta chiar sănătatea. Drept urmare, expertul e de părere că centenarii au trăit atât de mult pentru că s-au menținut sănătoși cea mai mare parte a vieții lor.

„N-a fost niciodată la spital, nu și-a rupt niciun os vreodată, nu are dureri, e bine”, ne-a informat fiica celor mai în vârstă femei din lume, în 2023. Și cum de se poate să treci printr-o viață atât de îndelungată fără să fii bolnav sau să-ți rupi vreun os? Din pur noroc!

Dacă-i întrebi pe centenari cum de au ajuns la asemenea vârstă, o să-ți spună că mâncarea e cauza, sau credința în Dumnezeu, un pahar cu tărie dat pe gât în fiecare zi sau cele opt ore de somn pe noapte obligatorii.

Însă au existat pe lumea asta și atâtea alte persoane care au respectat astfel de stil de viață și s-au părăpădit la vârste mult mai mici sau chiar prematur. Care este explicația? Moștenirea genetică joacă un rol important în longevitate. Dar și norocul. Pur și simplu, unora le e dat să trăiască mai mult decât altora. Chiar dacă întâmpină greutăți în viață, ca restul oamenilor.

foto - Shutterstock



Recente

Imagine Imunoterapie SC jpg
Curatarea pernelor  Sursa foto shutterstock 1099572059 jpg
shutterstock 2318184559 jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 2357567221 jpg
băutură  foto   Shutterstock jpg
Bauturi cu efect antiinflamator  Sursa foto shutterstock 2403798969 jpg
3 obiceiuri care te ajută să te bucuri de o viață sănătoasă jpg
Supa rece cu kefir si sfecla  Sursa foto Shutterstock 1753499021 jpeg
shutterstock 2465335337 jpg
Iei medicamente cu magneziu  Veze ce efecte poate avea combinarea  Sursa foto Pixabay medicine 2994788 1280 jpg
shutterstock 2308472285 jpg
Cum il poti incuraja pe cel mic sa petreaca mai mult timp afara Top 3 sfaturi pentru parinti jpg
familie  foto   Shutterstock jpg
Tort cu prune si bezea  Sursa foto shutterstock 2005395161 jpg
shutterstock 2136441693 jpg
Tarta cu ciuperci si pui  Sursa foto shutterstock 1239723775 jpg
shutterstock 2051099930 jpg
Trandafirii vor fi plini de flori daca ii ingrijesti asa in septembrie  Sursa foto shutterstock 2210209051 jpg
femeie în vârstă  foto   Shutterstock jpg
Tort cu mere si merisoare  Sursa foto shutterstock 303532685 jpg