Iei în greutate, își cade părul și pielea ți se usucă? Iată ce ai de făcut!

Multe lume spune că, odată cu înaintarea în vârstă, multe lucruri se schimbă în organism. Însă unele au cauze medicale. Când să mergi la medic?

image

Nu mai slăbești la fel de repede ca-n tinerețe, de fapt, continui să te îngrași de la o vreme, părul ți s-a rărit și te simtți obosită de multe ori, cu tenul tern și lipsit de vigoare. Nu mai da atât vina pe vârsta pe care o ai și caută să vezi dacă ai vreun motiv medical pentru toate problemele pe care le ai de câțiva ani.

Ce probleme medicale poți avea cu asemenea simptome? Cu tiroida, în primul rând. Apoi mai poate fi vorba și despre o lipsă de fier sau chiar diabet. Să le luăm pe rând ca să ne edificăm!

Îngrășatul, pierderea prea multor fire de păr și oboseala sunt cauzate, cel mai adesea, de stres, dietă deficitară și un stil de viață dezechilibrat. Însă, la fel de bine, poate fi vorba despre o boală care se instalează la tine în corp fără ca măcar să știi acest lucru.   

Probleme cu tiroida

Un nivel prea scăzut de astfel de hormoni îți crește nivelul colesterolului din sânge și încetinește metabolismul. Creșterea în greutate, în cazul hipotiroidismului, se datoarează, de obicei, acumulării sării și a apei în corp. Așadar, pregătește-te să te îngrași cu vreo 5kg, dacă analizele tale demonstrează că suferi de hipotiroidism.  

Alte simptome ale hipotiroidismului sunt sensibilitatea la frig, unghiile casante, pielea uscată, menstruațiile neregulate, pierderea libidoului, spasmele musculare și o moleșeală generală.

Deficiența de fier

Sângele tău are nevoie de fier pentru a produce hemoglobină, o proteină care permite celulelor roșii să ducă oxigenul în diverse părți ale corpului. Atunci când celulele tale nu au destul oxigen, obosești mult mai mult și ai respirația scurtă.

Lipsa fierului afectează și celulele care repară și stimulează creșterea părului, lucru care va cauza, într-un final, rărirea firelor de păr. Alte simptome ale deficienței de fier sunt pielea palidă, unghiile casante și durerile în piept.

Medicul îți poate recomanda o cură cu suplimente de fier, pentru a mai crește nivelul fierului din organism. Atenție, va fi nevoie de 3-6 luni de tratament pentru a vedea îmbunătățiri.

Diabetul

Este o boală cronică care cauzează un nivel ridicat de glucoză în sânge. Din moment ce diabetul afectează felul în care corpul convertește mâncarea în energie, te poți îngrășa din cauza lui. Mai mult, tratamentul cu insulină își poate crește și el greutatea.

Diabetul netratat duce la distrugerea vaselor de sânge, ceea ce face ca sângele să nu poată duce oxigenul și nutrieții către celule decât în mod îngreunat. Astfel, nici foliculii părului tău nu vor avea condiții bune de dezvoltare, ceea ce duce la pierderea mai multor fire de păr decât ar fi normal.

Alte simptome ale diabetului sunt – urinare frecventă, amorțeală în mâini sau picioare, vedere încețoșată, sete și foame. Iar tratamentul pentru diabet diferă în funcție de tipul lui – 1 sau 2. Cei cu diabet de tip 1 au nevoie de insulină, pentru că organismul lor nu produce insulină, iar cei care au diabet de tip 2, pot ține în frâu boala cu medicamente și un stil de viață sănătos, o alimentație din care să fie excluse dulciurile și carbohidrații pe cât posibil.

În concluzie, trebuie să mergi la medic pentru a vedea dacă schimbările pe care le descopri la tine sunt de natură medicală sau nu.

foto - Shutterstock