O scriitoare britanică a început să alerge zilnic 30 de minute. Ce efecte a observat după 2 săptămâni?
O scriitoare britanică a început să alerge zilnic 30 de minute. Ce efecte a observat după 2 săptămâni?
Scriitoarea britanică Samantha Priestley s-a hotărât să alerge o jumătate de oră pe zi pentru a-și îmbunătăți sănătatea. Iată ce schimbări a observat după 14 zile!
Dacă nu eşti obişnuit să faci mişcare pare o provocare mare să alergi o jumătate de ore pe zi. Totuşi, este o activitate care aduce multe beneficii și, odată ce ai început, nu este extrem de greu să continui. „Am fost predispusă la răni de genunchi și glezne în trecut. Mă confrunt cu simptomele menopauzei și alergarea m-a ajutat să alin durerile articulare. De asemenea, mi-a dat o stare de spirit bună și m-a făcut să ies afară la aer curat, chiar și atunci când vremea nu a fost prea bună‟, a spus ea pentru Woman and Home.
Scriitoarea a admis că, la început, i-a fost greu și au fost zile în care a crezut că nu va putea să alerge cele 30 de minute. A continuat să se mişte, combinând alergarea cu mersul. Nu a reuşit să fie rapidă în primele două săptămâni ale provocării, dar pe urmă alergările au devenit mai ușoare.
Vezi şi: Mersul pe jos chiar te ajută să slăbeşti! Câţi paşi trebuie să faci pe zi ca să arzi calorii
„În două săptămâni, s-ar putea să observi o diferență destul de mare în abilitățile tale. Chiar dacă nu observi o schimbare a timpilor de alergare, ar trebui să începi să fii mai încrezător pe măsură ce continui să alergi timp de câteva săptămâni. Asociația Americană a Inimii recomandă cel puțin 150 de minute de exerciții aerobice de intensitate moderată pe săptămână, care pot fi împărțite în sesiuni mai mici dacă este necesar. Așadar, alergarea de două până la trei ori pe săptămână timp de 20 până la 30 de minute poate contribui la sănătatea și bunăstarea noastră‟, explică antrenorul personal Mike Hamlin. El îi încurajează pe toţi cei care sunt gata să înceapă să alerge zilnic, spunându-le că vor observa o schimbare în bunăstarea mentală şi fizică. Samantha Priestley confirmă că se simte mai puternică şi nu mai are dureri de articulaţii.
A dormit mai bine
Menopauza și insomnia tind să meargă mână în mână și este ceva ce a observat şi Samantha. Totuși, spre surprinderea ei, chiar și după doar câteva zile de alergat, reuşea să adoarmă mai devreme decât în mod normal şi avea un somn mai profund, fără să se trezească în timpul nopții. Astfel, se trezea mult mai odihnită. Odihna și un somn bun de opt-nouă ore ajută la îmbunătățirea timpului de recuperare și oferă un plus de energie pentru a face mişcare din nou.
Alergarea a ajutat-o să piardă puţin în greutate
Alergarea sau exercițiile cardio, fie mers pe jos 30 de minute în fiecare zi sau cu bicicleta ca antrenament, combinate cu antrenamentul regulat de forță este cel mai bun mod de a pierde în greutate la menopauză. Deși Samantha a observat doar o mică pierdere în greutate în cele două săptămâni, acest lucru s-a tradus prin faptul că musculatura ei părea mai definită. Daca şi-ar fi schimbat dieta în acelaşi timp, ar fi obţinut un deficit caloric şi s-ar fi bucurat de rezultate vizibile pe cântar.
I-a redus stresul și anxietatea
Chiar dacă alergarea nu înlocuiește ajutorul unui psihoterapeut, dacă suferi de anxietate, Samantha a descoperit că alergatul este unul dintre cele mai bune exerciții pentru a scăpa de stres şi a avea o stare de spirit mai bună.
„Mi s-a părut întotdeauna util să ies la aer curat și în natură pentru a face față stresului și anxietății, mai ales de când sunt la menopauză. Cu toate acestea, alergarea timp de 30 de minute pe zi mi-a redus mai mult stresul‟, a spus ea.
Te-ar mai putea interesa: Tu ştii ce greşeli faci când alergi pe bandă?
Antrenorul personal Mike Hamlin susţine ideea că alergarea schimbă în bine dispoziția oricui: „Alergarea presupune un efort cardiovascular și aceasta are un efect mental pozitiv asupra noastră datorită regiunii prefrontale a creierului, care este implicată în reglarea dispoziției‟. După cum arată un studiu realizat la Universitatea din Tsukuba, Japonia, chiar și numai zece minute de alergare la intensitate moderată pot să aducă o stare de spirit pozitivă prin simpla activarea a acestei zone a creierului.
FOTO: Shutterstock