Postul intermitent crește riscul apariției cancerului la colon?

22 august 2024   Îngrijire personală

Un nou studiu aruncă lucrurile în aer în ceea ce privește legătura dintre postul intermitent și apariția cancerului de colon.

Oamenii de știință ne atrag atenția asupra unei realități destul de înspăimântătoare. Un studiu realizat pe cobai indică un fapt îngrijorător – că apare riscul de-a se forma celule pre-canceroase în intestin după o pauză alimentară de 24 de ore.

Cum e posibil acest lucru?

Pur și simplu, celulele din intestin devin superactive, lucru care poate da naștere la apariția unor mutații canceroase atunci când celulele sunt expuse la anumite alimente, după o pauză alimentară destul de lungă.

Biologul Omer Yilmaz a condus studiul cu pricina și ne avertizează că cercetarea nu s-a făcut pe oameni, așadar nu se poate trage concluzia fermă că postul intermitent cauzează cancer la colon în rândul oamenilor. Însă nici nu ne liniștește în această privință, riscurile sunt destul de mari…

Biologul ne sfătuiește ca, după post intermitent, să nu dăm iama în anumite alimente, precum carnea roșie, care are o legătură tot mai strânsă cu epidemia de cancer la colon în rândul tinerilor, în ultimii ani.

„Vreau să precizez că această concluzie am tras-o după ce am testat cobaii din laborator. În ceea ce îi privește pe oameni, situația lor e mult mai complexă de-atât. Însă putem trage niște concluzii și în cazul oamenilor – postul este foarte sănătos, dar, dacă ai ghinion și te hrănești neadecvat cu o friptură din carne roșie, de pildă, riști să dezvolți leziuni care se pot transforma în cancer”, a adăugat specialistul.

Ce-i drept, se vorbește mult despre postul intermitent încă de când a fost promovat intens, în 2010, iar acum este o adevărată modă de-a te abține să mănânci o perioadă destul de mare din zi. Cei care fac asta susțin că pauza alimentară le redă energia după care tânjeau și le aduce tot felul de alte beneficii atât estetice, în privința siluetei, cât mai ales medical, îmbunătățindu-și analizele medicale, și psihic, făcându-i să se simtă mai bine, mai sereni și mai împăcați cu întreaga lor viață.

foto - Shutterstock

Mai multe