Un singur aliment a cauzat „epidemia” de cancer de colon la tineri!

Cercetătorii au găsit motivul pentru care cazurile de cancer la colon au crescut atât de mult în rândul tinerilor. Un aliment anume ar fi de vină!

image

Un grup de oameni de știință din Statele Unite a ajuns la concluzia că cunsumul de prea mult dulce și prea puține fibre produce o bacterie care „accelerează îmbătrânirea” celulelor. Iar acest lucru le face pe celule mai predispuse mutațiilor care pot duce la cancer. Mai mult, celulele „îmbătrânite” nici nu mai au puterea de-a împiedica dezvoltarea celulelor tumorii.

Concluzia cercertătorilor a fost anunțată la cea mai mare conferință despre cancer din lume, care a avut loc acum câteva zile, și are un potențial fantastic, având în vedere că până acum nu se cunoștea asemenea informație.

De-a lungul anilor, numărul adulților tineri care au dezvoltat cancer de colon a explodat, iar medicii nu cunoașteau motivul anume pentru care s-a întâmplat așa ceva.

Cercetătorii de la Universitatea din Ohio au analizat mostrele genetice ale unor tineri – persoane sub 50 de ani – și le-au comparat cu cele ale unor oameni mai vârstă, care au primit același crunt diagnostic. Care a fost diferența dintre ei?

Ei susțin că au descoperit că pacienții tineri, care aveau diete săracă în fibre și bogată în zahăr, au produs o bacterie, denumită Fusobacterium, care crește inflamarea de-a lungul intestinelor. Spre deosebire de zahăr, fibrele încetinesc eliberarea glucozei în sânge și facilitează apariția bacteriilor benefice din intestin, care scad nivelul inflamației.

Inflamația constantă duce la îmbătrânirea prematură a celulelor, iar cercetătorii mai sus menționați au descoperit că alimentația defectuoasă a pacienților tineri cu cancer de colon au îmbătrânit celulele cu până la 15 ani decât le era vârsta biologică.

image

Cu alte cuvinte, e de luat în seamă sfatul medicilor, care ne recomandă o dietă echilibrată, cu verdețuri și fibre și mai puține alimente procesate sau pline de zaharuri, dacă ne dorim o viață cât mai sănătoasă cu putință.

foto - Shutterstock