S-a găsit leacul insomniei? Medicii ne recomandă să dormim ca astronauții!
Dormitul de parcă am fi în cosmos este secretul unui somn odihnitor aici, pe Pământ. Cel puțin asta ne spun doctorii.
Poziția de dormit la gravitate zero presupune un somn cu capul și picioarele ridicate deasupra nivelului inimii. Se creează, astfel, senzația de greutate 0 atunci când îți ridici atât partea superioară a corpului, cât și pe cea inferioară. Această poziție a fost inventată de NASA pentru a-i ajuta pe astronauți să-și echilibreze greutatea și să elimine stresul la care ar fi supus corpul uman în spațiu.
Atunci când suntem într-un spațiu cu gravitate puțină, corpul ia o poziție naturală, lucru care le e de folos astronauților pentru simplul motiv că nu se mai chinuie să-și găsească o poziție confortabilă pentru a se odihni.
Scopul e să-și menții corpul la 120 de grade, lucru care scade presiunea la care e supusă inima și permite sângelui să pompeze și să circule mai ușor prin tot corpul.
Cercetătorii căutau metode de a-i face pe astronauți să fie cât mai confortabili în misiunile lor. NASA a preluat apoi toate informațiile obținute de oamenii de știință și-a născocit un mod inedit de-a dormi pentru ei. Totuși ce fac oamenii de pe Pământ, cum imită ei condițiile din spațiu? Și de ce ar vrea așa ceva?
Nu trebuie să pleci în spațiu pentru a dormi bine. Și multă lume doarme prost, să fim înțeleși. Nu se odihnesc câte ore e necesar pentru ca trupul uman să se refacă și au parte de un somn agitat, care nu le reîncarcă bateriile pe timpul nopții.
Lipsa somnului poate cauza apariția bolilor de inimă, de ficat, a tensiunii arteriale, diabetului, infarctului, obezității și depresiei. În ultimii 10 ani, s-a dublat numărul oamenilor care trebuie să recurcă la pastile pentru a putea adormi.
Să revenim la somnul de la gravitate 0! Simpla schimbare a poziției trupului te poate scăpa de reflux esofagian. Dacă dormi pe spate, acidul iese din stomac pentru că stomacul și esofagul stau la orizontală. Dacă-ți ridici capul mai sus, gravitatea va menține conținutul stomacului în stomac.
Mai mult, o astfel de poziție te ajută să respiri mai bine. Simplul fapt că ții capul deasupra stomacului ajută căile respiratorii să rămână deschise. Acest lucru previne sforăitul și apneea în somn, ambele putând să te împiedice să te odihnești bine.
Când suferi de artrită, e benefic să dormi cu capul mai ridicat pentru a scăpa de presiunea la care sunt supuse încheieturile. La fel de bine, o astfel de poziție, în care partea superioară a corpului este puțin ridicată, duce la o circulație mai bună, reduce umflăturile la cei supraporderali, dar și în cazul celor care suferă de diabet și tensiune.
Bun, și cum să faci ca să dormi așa?
Stai întins pe spate în pat, ridică-ți picioarele și pune o pernă sau două sub genunchi și sub tibie. În plus, adăugă o pernă, două la ceafă. Și, gata, dormi ca un astronaut!
Ceea ce trebuie să știi e că, atunci când stai într-o asfel de poziție, ești destul de limitat în timpul nopții, nu te poți foi la nesfârșit. Dar, chiar și așa, merită încercat, nu?
foto - Shutterstock