Topul celor 5 alimente și băuturi care conțin cele mai mult plastic

19 septembrie 2024   Îngrijire personală

Problema microplasticelor devine din ce în ce mai apăsătoare, având în vedere că plasticul ajunge tot mai frecvent în alimentele noastre și ne pune sănătatea în pericol. Recent, un studiu publicat în jurnalul JAMA Network Open a scos la iveală prezența fragmentelor microscopice de plastic în țesuturi nazale. Aceste microplastice au fost localizate în bulbul olfactiv, zona din nas responsabilă cu detectarea mirosurilor și situată la baza creierului.

Studiile anterioare au demonstrat că microplasticele și nanoplasticele nu afectează doar creierul, ci se găsesc și în plămâni, ficat, testicule, penis, sânge, urină, fecale, lapte matern și chiar placentă. Conform unui raport publicat în Yonsei Medical Journal (YMJ), notează timesofindia.com, impactul microplasticelor asupra organismului uman nu este încă pe deplin înțeles. Alte cercetări sugerează că microplasticele ultrafine pot provoca toxicitate complexă în anumite tipuri de pești, de exemplu peștii-zebră, și pot afecta aproape toate organele după ce pătrund în corpul uman.

Iată cinci alimente care conțin cantități semnificative de microplastice și sfaturi pentru a reduce riscurile!

1. Zahărul și sarea

Zahărul și sarea, esențiale în bucătărie, pot ascunde cantități considerabile de microplastice. Aceste particule pot pătrunde în alimente din ambalaje din plastic sau din recipiente plastice. Un studiu realizat de Toxics Link a testat zece tipuri de sare (sare de masă, sare de rocă, sare marină) și cinci tipuri de zahăr din piețe online și locale. Rezultatul a arătat prezența microplasticelor în toate mostrele, sub diverse forme: fibre, pelicule și fragmente, cu dimensiuni de la 0,1 mm la 5 mm. În plus, un studiu din 2023 a arătat că sarea roz din Himalaya conținea cele mai multe microplastice, urmată de sarea neagră și sarea marină.

2. Pliculețele de ceai

Pliculețele de ceai reprezintă o sursă importantă de microplastice care pot afecta organismul uman. Plasticele din aceste pliculețe se descompun extrem de lent în natură, iar dimensiunea fragmentelor variază între 1 µm și 5 mm. Ceaiul preparat cu apă fierbinte poate elibera substanțe nocive, expunându-te la miliarde de particule plastice care pot pătrunde în celule.

3. Orez

Orezul este un aliment de bază, care contribuie la expunerea noastră la microplastice. Un studiu realizat de Universitatea din Queensland a constatat că fiecare jumătate de cană (100 g) de orez consumat conține între 3 și 4 miligrame de plastic. Orezul instant poate avea până la 13 miligrame de microplastice per porție. Pentru a reduce contaminarea cu plastic, este important să speli bine orezul înainte de preparare.

4. Fructe de mare

Pentru iubitorii de fructe de mare, trebuie să fie conștienți de cantitatea mare de microplastice care ajunge în ocean prin apele uzate și este ingerată de animalele marine. Un studiu efectuat în 2020 a identificat plastic în toate tipurile de fructe de mare testate, indicând acumularea microplasticelor în organismele marine și transferul acestora în corpul uman.

Citește și: Pont pentru prânz! Supă de fructe de mare

5. Apă îmbuteliată

Apa din sticlele de plastic poate conține până la 240.000 de fragmente de plastic, conform unui studiu recent publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences. Utilizând tehnici de imagistică avansate, studiul a descoperit mii de bucăți mici de plastic în sticlele de apă de unică folosință. Aproximativ 90% din aceste fragmente sunt nanoplastice, care pot fi absorbite de celulele și țesuturile umane și pot traversa bariera sânge-creier. De fiecare dată când deschizi și închizi capacul sticlei, microplasticele se amestecă în apă.

Pentru a reduce expunerea la microplastice, alege produse fără ambalaje plastice, spală bine alimentele și optează pentru soluții mai sigure. Astfel, vei proteja sănătatea ta și a celor dragi.

Vezi și: Ce putere de vindecare au cristalele? Sarea de Himalaya îmbunătăţeşte simptomele mai multor afecţiuni

@shutterstock

Editor: Raluca Toma

Mai multe