VIDEO Baterie mentală descărcată? Atenţie la obiceiurile toxice! Vezi ce-ţi redă vitalitatea!

18 octombrie 2024   Îngrijire personală

Mintea ta este ca o baterie. Se epuizează şi trebuie reîncărcată din când în când. Fără să conştietizezi, unele obiceiuri care par să aducă relaxare te storc de energie. Pentru a nu rămâne pe 0 la mijlocul zilei, elimină ceea ce te oboseşte şi află ce te energizează!

Obiceiurile sunt un mecanism fascinant. Sunt instrumente care ne influențează comportamentul în fiecare zi. Ceea ce faci în fiecare zi îți modelează cursul vieții. Nu e de mirare că ne place atât de mult să vorbim despre obiceiuri. Unele obiceiuri ne pot aduce bucurie pe moment, dar ne epuizează, cum ar fi supraalimentarea sau dependența de telefon. Vezi ce anume îţi consumă bateria mentală!

Amâni curăţenia biroului sau casei

Spaţiile în care stăm cel mai mult de-a lungul unei zile ne pot obosi prin dezordine sau prin acumularea multor obiecte de care nu avem nevoie. Pentru că, de obicei, suntem tentaţi să amânăm curăţenia în zona biroului, ai putea să împarţi masa de lucru în două. Partea din stânga ar putea fi rezervată cărților, pixurilor, iar cea din dreapta doar pentru laptop, pentru a avea pentru fiecare obiect locul său. Tot ceea ce nu-ţi foloseşte sau ce face parte din proiecte neterminate trebuie eliminat.

Nu-ţi organizezi ziua? Şi asta te consumă!

Simplul fapt că nu ai un plan te poate duce în situaţia de a consuma energie mai multă de-a lungul zilei. Odată ce-ţi creionezi un traseu cu treburi de finalizat şi activităţi, le poţi prioritiza sau poţi găsi soluţii să le rezolvi mai repede, să fii mai eficientă.

Te menţii în modul de lucru

Este foarte uşor să cazi în capcana de a lucra aproape toată ziua, mai ales dacă îţi permiţi pauze frecvente în care verifici emailurile sau mesajele pe telefon. Acest obicei te epuizează din punct de vedere cognitiv și chiar distruge sănătatea bateriei tale mentale, pe termen lung.

A fi în modul de lucru chiar și noaptea îți crește nivelul de cortizol, ceea ce este nesănătos pentru tine, confirmă cercetările. Cortizolul este un hormon care ar trebui să fie la nivelul minim noaptea. Acest lucru interferează cu somnu. Încearcă să-ţi stabileşti o perioadă de lucru continuu, în care dai deoparte orice te poate distrage.

Permite-ţi o pauză de masă fără ecrane. Setează o oră la care să ieşi din modul de lucru. Dacă apare vreo problemă legată de muncă după aceasta, dacă este ceva ce poţi amâna pentru a doua zi, încearcă să te detaşezi.

Cum poţi să-ţi încarci bateria mentală?

Pentru a nu ajunge la oboseală cronică, încearcă să faci unele modificări care ţin de stilul tău de viaţă! Te pot ajuta şi sfaturile doctorului Mihail Pautov. El a analizat care sunt factorii care ne consumă energia.

Ceea ce se observă este că, pentru a alunga oboseala avem nevoie de:

- O listă cu pauzele de peste zi, pentru a vedea ce anume te poate epuiza când tu crezi că te relaxezi

- Pauze reale în care te deconectezi de la orice ecran, te plimbi, citeşti sau pur şi simplu priveşti lumea de la fereastră

- Stabilirea perioadelor de lucru, inclusiv ora la care termini treburile zilei şi nu te mai gândeşti la serviciu

- Mişcare practicată dimineaţa

- O cină luată cu două-trei ore înainte de culcare, pentru ca sistemul digestiv să nu rămână activ, şi alimente diverse, hrănitoare, mai puţin preparate procesate, îndeosebi dulci

- Un jurnal în care notezi la finalul zilei tot ce ai făcut pentru a te calma, a te bucura de micile tale realizări şi a dormi mai bine

- Curăţarea biroului sau casei de tot ceea ce nu-ţi mai foloseşte, dar care încarcă locurile în care stai cel mai mult de-a lungul zilei şi te obosesc fără să-ţi dai seama

FOTO: Shutterstock

Mai multe