Lucrezi toată noaptea și scapi de depresie! Chiar atât de simplu să fie?
După o noapte albă, nu mai ești în stare de nimic a doua zi, nu-i așa? Ei bine, un nou studiu susține că, dacă muncești într-o noapte până dimineața, scapi de depresie cel puțin pentru câteva zile.
Câteodată, chiar dacă corpul este epuizat fizic, creierul zbârnâie, funcționează perfect sau, mai bine spus, a intrat într-o stare plăcută. De unde și până unde asemenea senzație? Experții sunt de părere că atunci intră în „scenă” dopamina, secretată de creier atunci când simți plăcere sau o recompensă.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că efectul pe care îl poate avea o noapte albă e… antidepresiv cel puțin pentru câteva zile. În studiul despre care vorbeam, li s-a indus șoriceilor de laborator o lipsă scurtă de somn, pentru a li se analiza creierul.
Concluzia la care s-a ajuns e că nu numai că nivelul dopaminei a crescut în timpul în care șoriceii nu dormeau, dar și capacitatea neuronilor de a-și modifica legăturile s-a mărit. Cu alte cuvinte, creierul a creat o stare plăcută care s-a menținut mai multe zile.
Descoperirea neurobiologilor de la Universitatea Neorthwestern îi poate ajuta pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine schimbarea naturală a stărilor omului. Mai mult, îi poate ajuta să înțeleagă mai bine cum funcționează antidepresivele.
Profesorul Yevgenia Kozorovitskiy a declarat următoarele: „Lipsa cronică de somn e temeinic studiată și efectele ei negative sunt bine știute. Dar lipsa scurtă de somn – cum se întâmplă în cazul studenților care pierd câte o noapte ca să învețe pentru un examen – este mai puțin studiată și înțeleasă. În urma studierii ei, am aflat că lipsa somnului are efect antidepresiv și recalibrează creierul. Iar acest lucru ne dovedește că o activitate obișnuită – ca o noapte pierdută din cauza lucrului – ne poate modifica creierul în doar câteva ore”, a declarat aceasta.
Însă tot cercetătorii ne avertizează că nu putem să pierdem nopțile doar ca să ne binedispunem, să scăpăm de o dispoziție proastă. „Alternativa de preferat e sportul sau măcar o plimbare mai lungă și nu statul treaz pe timpul nopții. Efectul antidepresiv este trecător și, mai mult de-atât, somnul ne este extrem de benefic sănătății fizice și psihice”, a conchis profesorul Kozorovitskiy.
foto - Shutterstock