Telefonul îi face infertili pe bărbați? Concluziile alarmante ale unui nou studiu

În zilele noastre, destul de multe cupluri sunt infertile, spre deosebire de alte generații, iar bărbații poartă o parte din vină. Telefonul mobil se de vină?

image

Un nou studiu ne pune pe gânduri. Până în prezent, mai multe cercetări au ajuns la concluzia că a scăzut calitatea spermei bărbaților în ultimii 50 de ani și, mai nou, s-a descoperit ce anume îi afectează pe spermatozoizii bărbaților. Se pare că cei care folosesc telefonul mobil frecvent suferă din cauza unei concentrații scăzute a spermei. Cât de mult e afectată? E cu 21% mai slabă decât cea a restului reprezentanților sexului puternic.

Calitatea spermei e dată de anumiți factori precum concentrația spermatozoizilor, numărul total de spermatozoizi, cât de bine înoată spermatozoizii și ce formă și dimensiune au aceștia.

Cum spuneam, veștile nu sunt bune. În ultimele cinci decenii, s-a înregistrat o scădere a calității spermei, de la 99 de milioane de spermatozoizi pe mililitru la 47 de milioane. Iar această scădere e cauzată de diverși factori de mediu, cum ar fi pesticidele și radiațiile, dar și stilul de viață deficitar, dieta dezechilibrată, fumatul, consumul de alcool și stresul.    

Cercetătorii și-au dorit să afle dacă radiațiile electromagnetice emise de telefonul mobil pot afecta calitatea spermei.

Echipa Universității din Geneva a adunat informații de la 2.886 de bărbați, cu vârste între 18 și 22 de ani, și a ajuns la concluzia că folosirea frecventă a telefonului și o concentrație scăzută de spermatozoizi sunt în strânsă legătură.

Conform noului studiu, bărbații care folosesc telefonul de peste 20 de ori pe zi prezintă o scădere de 21% a concentrației spermatozoizilor, în comparație cu cei care dau un singur telefon pe săptămână.

„Acest trend are de-a face cu trecerea de la 2G la 3G și apoi de la 3G la 4G”, ne informează cercetătorul Martin Roosli, care a făcut parte din echipa care a realizat studiul. O altă concluzie a studiului are de-a face cu locul unde este ținut, în mod obișnuit, telefonul. Dacă îl ții în buzunarul pantalonului, nu îți afectează sperma.

„Folosirea telefonului mobil a crescut simțitor în deceniile recente și există o îngrijorare reală în privința efectelor negative pe care câmpurile magnetice emise de aceste aparate lr su asupra sănătății oamenilor și, mai ales, asupra organelor lor reproductive”, a ținut să precizeze omul de știință.

foto - Shutterstock