Totul despre anemie
Anemia este afecţiunea provocată de deficienţa de fier din organism, ceea ce înseamnă că nivelul de hemoglobină (proteină prezentă în fiecare globulă roşie a corpului) este scăzut. Iar principalele simptome ale carenţei sunt: oboseală, slăbiciune, ameţeli, piele palidă, bătăi rapide ale inimii, durere de cap, unghii fragile.
Iată ce trebuie să ştii despre anemie:
Alimentaţia nu conţine fier
Ştim că anemia este cauzată de deficienţă de fier din organism, dar şi că oamenii care nu mănâncă alimente bogate în minerale se pot confrunta cu anemie şi alte carenţe. Pentru a preveni carenţele de minerale, este important să incluzi mai multe produse alimentare care sunt sursă de fier în dietă.
Pierderea sângelui poate creşte riscul de anemie
Persoanele care au suferit o intervenţie chirurgicală sau au dat naştere unui copil pot prezenta un volum mai scăzut de sânge şi pot avea mai puţin celule roşii în sânge din cauza pierderii de sânge. În plus, ulcerele care cauzează sângerări interne pot provoca un deficit de fier.
Tinerii şi femeile sunt predispuşi la anemie
Copiii mici, inclusiv adolescenţii şi femeile, au un risc mai mare de a dezvolta anemie. Femeile, în timpul menstruaţiei, pierd sânge, ceea ce creşte riscul. În plus, persoanele adulte care suferă de boli gastrointestinale şi ulcere sunt predispuse la anemie.
Femeile însărcinate pot suferi de anemie
Când o viitoare mamă poartă copilul în burtă, volumul de sânge al corpului scade, ceea ce înseamnă că organismul are nevoie de mai mult fier.
Oboseala poate ascunde deficit de fier (anemie)
Unul dintre cele mai evidente simptome ale deficitului de fier este oboseala. Dacă te simţi epuizată şi simţi nevoia să dormi tot timpul, atunci este posibil să suferi de anemie. Alte simptome includ ameţeală şi bătăi rapide ale inimii.
Analizele de sânge trebuie repetate anual
Dacă te-ai confruntat cu simptome specifice anemiei, ar trebui să mergi să-ţi faci nişte analize de sânge penttru a verifica concentraţiile de hemoglobină. Dacă nivelul este scăzut, medicul îţi va oferi un diagnostic şi un tratament.
Vitamina C ajută organismul să asimileze fierul
Dacă ştii că suferi de dfeficit de fier, începe să mănânci alimente bogate în vitamina C. Este vitamina care ajută organismul să asimileze fierul din alimente. Bea zilnic un pahar de apă cu suc de lămâie.