Obiceiuri care îți pot distruge vederea. Află care sunt și protejează-ți ochii!
Printre obiceiurile pe care le putem avea, există câteva acțiuni care reprezintă o amenințare la adresa vederii sănătoase. Află care sunt acestea și evită să le faci, pe cât posibil!
Acțiunile pe care le facem zilnic, dar și alegerile pe care le luăm pot face diferența între o stare de sănătate bună și una precară. De pildă, anumite obiceiuri ne pot susține sănătatea ochilor, iar altele pot fi dăunătoare pentru vedere. În unele cazuri, anumite acțiuni greșite pot contribui inclusiv la orbire.
Lipsa ochelarilor de protecție
Pentru o vedere sănătoasă, este important să folosești ochelari de protecție. Fie că lucrezi cu unelte electrice sau faci sport, ochelarii de protecție pot să prevină rănile oculare!
Ochelarii adecvați îți vor proteja ochii de substanțele chimice, care pot provoca arsuri, de lumina ultravioletă, care poate deteriora retina și de diferite obiecte străine care zboară prin aer (și care îți pot intra în ochi când alergi).
Frecatul la ochi
La fel ca un masaj, frecatul ochilor ușurează tensiunea în jurul mușchilor ochilor, însă această acțiune poate fi riscantă pentru sănătatea oculară. Frecatul ochilor poate duce la ruperea vaselor sanguine subțiri și poate provoca probleme de vedere.
Dacă te confrunți cu ochi iritați sau cu senzație de uscăciune, cel mai bine este să folosești picături pentru ochi, recomandate de medic.
Citește și: Descoperă acum 3 modalități prin care poți proteja vederea copilului tău
Fumatul
Pe lângă afectarea pancreasului, pielii și dinților, fumatul poate fi asociat cu pierderea vederii. Mai multe studii au demonstrat că fumătorii au de patru ori mai multe șanse de a dezolta degenerescență maculară (boală oftalmologică în urma căreia apare distrugerea vederii centrale) decât nefumătorii și pot expuși unui risc crescut de cataractă.
De asemenea, fumatul afectează vasele de sânge din ochi, făcându-le mai puțin capabile să furnizeze oxigen și nutrienți retinei, lucru care poate duce în timp la orbire.
Alimentație deficitară
Știai că lipsa anumitor vitamine și minerale poate duce la apariția unor probleme grave de ochi? De exemplu, deficitul de vitamina A poate conduce și la orbire. Această vitamină poate fi găsită în multe alimente sănătoase, cum ar fi în morcovi, în spanac și în cartofii dulci. Alte substanțe esențiale pentru sănătatea ochilor sunt și: vitaminele C și E, luteina și acizii grași omega-3.
Vezi și: 5 alimente pentru sănătatea ochilor tăi
Alte obiceiuri care îți pot distruge vederea
Pe lista obiceiurilor dănătoare pentru sănătatea ochilor se află și:
- Consumul de alcool;
- Expunerea în exces la razele ultraviolete;
- Abuzul de picături de ochi;
- Odihnă insuficientă;
- Folosirea la comun a truselor de machiaj.
Sursă foto: Shutterstock