Ce să elimini din dietă dacă vrei o vedere bună. Bonus: alimente care previn problemele oculare
Odată cu avansarea în vârstă, apar şi problemele de sănătate, inclusiv acelea legate de vedere. Primele semne se ivesc de la 40 de ani, dar pot fi amânate dacă excluzi din dietă anumite alimente sau le mănânci mai rar, în timp ce adaugi unele care îţi asigură o vedere bună.
O dietă sănătoasă şi diversificată ajută şi la menţinerea vederii, la reducerea riscului de a face afecţiuni oculare grave, cum ar fi degenerescenţa maculară legată de îmbătrânire. Un studiu recent a identificat ce tip de grăsimi trebuie evitat pentru a scădea riscul de boli oftalmologice.
Potrivit cercetatorilor de la Massachusetts Eye and Ear Infirmary, grăsimile conduc la apariţia degenerescenţei maculare avansate legată de vârsta înaintată.
Ce este degenerescenţa maculară?
Degenerescenţa maculară legată de înaintarea în vârstă este o boală care afectează vederea centrală. Poate duce la pierderea vederii centrale, chiar dacă rareori cei care suferă de această boală orbesc din cauza acesteia. Rişti să fi diagnosticat cu această boală dacă:
- ai trecut de vârsta de 50 de ani.
- obişnuieşti să fumezi,
- ai hipertensiune arterială,
- dieta ta conţine multe surse de grăsimi saturate.
Alimentele pe care trebuie să eviţi pentru a vedea bine în continuare
Riscă să aibă probleme de vedere cei care mănâncă adesea alimente cu grăsimile vegetale, mononesaturate şi polinesaturate, acid linoleic. Potrivit studiului apărut în publicaţia „Archives of Ophthalmology”, cei 349 de participanţi aveau între 55 şi 80 de ani şi stadii avansate de degenerescenţă maculară legată de vârstă. Cercetătorii au descoperit că grăsimile foarte procesate au efecte negative asupra ochilor. Printre sursele de grăsimi dăunătoare se numără:
- margarina,
- ciocolata,
- dulciurile rafinate,
- biscuiţii din comerţ,
- untul de arahide
- chipsurile şi cartofii prăjiţi.
Din fericire, există o serie de alimente care ajută la îmbunătăţirea vederii.
Peştele menţine sănătatea ochilor
Este bogat în acizi graşi Omega-3, motiv pentru care peştele poate ajuta la menţinerea retinei sănătoase şi la îmbunătăţirea vederii. Unele studii au arătat că dietele care includ porţii regulate de peşte previn degenerescenţa maculară şi glaucomul. Dacă nu poţi mânca peşte, ia suplimente de Omega-3 pentru a profita de beneficiile acizilor graşi.
Gălbenuşul îţi protejează vederea
Oferă un aport important de substanţe nutritive necesare unei vederi bune: vitamina A, luteină, zeaxantină, zinc. Vitamina A protejează corneea, în timp ce luteina şi zeaxantina reduc riscul de a dezvolta degenerescenţă maculară sau glaucom. Zincul este cheia pentru a putea vedea mai bine noaptea.