Ai observat că ai un cerc gri în jurul irisului? Uite ce probleme de sănătate prevesteşte!

Dacă ai sau vezi la cineva cunoscut un cerc gri, alb sau albăstrui în jurul părții colorate a ochiului numită iris, este semnul unor afecţiuni despre care ar trebui să ştii!

image

Denumit arc cornean, cercul gri, albăstrui ori alb care înconjoară irisul apare adesea la persoanele cu vârsta peste 60 de ani, aşa-numitul arcus senilis, dar şi la persoane tinere, ceea ce poartă denumirea de arcus juvenilis. Deși este considerat benign, poate prezice anumite boli, mai ales la tineri.

Doar aruncând o privire la ochi și observând orice modificări, poți observa anumite boli sau riscuri potențiale. Uscăciunea sau durerea oculară te conving rapid să te adresezi unui oftalmolog, dar alte probleme oculare pot trece neobservate. Potrivit Medical News Today, afecțiunea începe mai întâi ca un arc în partea de sus sau de jos a irisului, care se extinde până când îl înconjoară în întregime. Chiar dacă acest inel arată frumos, dezvăluie ceva mai puţin plăcut.

Poate fi semnul unor boli serioase

Arcul cornean te poate afecta la orice vârstă și este asociat cu un nivel ridicat de colesterol rău. La persoanele cu vârsta peste 60 de ani, este format din depozite de grăsime şi este o parte normală a îmbătrânirii, care nu necesită tratament. În schimb, la tineri, ar trebui să atragă atenţia asupra unui colesterolului mărit, a prezenţei hipertensiunii arteriale, care va crea probleme de sănătate serioase, cum ar fi afecţiunile cardiovasculare. De asemenea, indică un consum mare de alcool sau fumat în exces.

Un studiu efectuat la Universitatea din Boston a arătat că arcul corneean apărut la cei sub 45 de ani este asociat cu niveluri ridicate de colesterol rău mai precis cu o medie de 133 de miligrame pe decilitru (mg/dL). Până la vârsta de 64 de ani, studiul a prezis că același grup nu numai că ar avea niveluri excesiv de ridicate de colesterol rău LDL (154 mg/dL), ci și trigliceride mari (115 mg/dL), colesterol total ridicat (232 mg/dL) şi hipertensiune arterială.

Pont

Medicii ftalmologi indică persoanelor sub 50 de ani care au arc corneean să facă un test de sânge pentru a verifica nivelul de colesterol și alte anomalii legate de lipide.

Ce modificări oculare cer o vizită la medic?

Mergi la medicul de familie sau la specialistul oftalmolog dacă observi următoarele schimbări la nivelul ochilor:

- albul ochilor devine galben, ceea ce este semne de icter, o afecțiune asociată cu problemele hepatice;

- ai ochii înroşiţi, mâncărimi, durere sau secreţii oculare matinale, semne ale unei conjunctivite. Roşeaţa oculară este şi un simptom de diabet, hipertensiune arterială sau leucemie;

- observi pete roșii oculare care ar putea fi un simptom al anemiei falciforme sau semn al prezenţei unei tumori;

- pupila se albeşte sau se decolorează, ceea ce ar putea fi semn al cataractei.

FOTO: Shutterstock