Obiecte toxice ce se pot afla chiar în locuința ta. Cum îți pot dăuna?

2 octombrie 2022   Lifestyle

Există unele materiale care pot fi toxice pentru sănătate, mai ales pentru copii și pentru cei sesibili. Din aceste materiale se fabrică anumite obiecte pe care le putem avea în propria locuință, așa cum sunt vasele din bucătărie sau obiectele decorative. Află care sunt obiectele ce îți pot dăuna! 

Dacă în locuința ta se află cel puțin unul dintre următoarele obiecte, bine ar fi să scapi de ele. Casa ta trebuie să fie un spațiu sigur, curat și ordonat, așa că iată ce ar fi bine să eviți să folosești! 

Baterii de tip buton 

Telecomenzile, ceasurile și cântarele sunt alimentate de bateriile de tip buton. Aceste obiecte mici sunt utile, însă pot fi extrem de periculoase dacă sunt înghițite, deoarece bateriile conțin curent electric care provoacă arsuri, spune Kelly Johnson, toxicolog. Copiii cu vârste mai mici de 6 ani sunt cei mai predispuși la vătămări semnificative dacă le înghit, așa că ține-le cât mai departe de ei! 

Bile de naftalină 

Mingile de naftalină sunt obiecte pe care mulți oameni le folosesc în locuințele lor. Ele sunt utile, deoarece țin moliile și insectele la distanță, însă substanțele din compoziția lor sunt periculoase și pot cauza probleme de respirație. Ideal este să le înlocuiești cu bilele din lemn de cedru pentru dulap și sertare. Lemnul de cedru este o alternativă mult mai sănătoasă a naftalinei! 

Vezi și: Cum îți protejezi dulapul de molii 

Potpourri decorative 

Știi acele amestecuri de flori uscate, frunze și condimente care înfrumusețează locuința și au un miros plăcut? Ei bine, specialiștii spun că aceste amestecuri pot fi dăunătoare sănătății, deoarece substanțele chimice din care sunt făcute pot provoca probleme respiratorii, iritații ale pielii și dureri de cap. 

Citește și: Obiecte din casă care-ți pun sănătatea în pericol. Cum pot dăuna salteaua patului sau sticla de apă? 

Anumite vase

Oricât de utile ar fi, specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la tigăile și vasele anti-aderente. Potrivit lui Collen Clark: „Aceste vase de gătit conțin politetrafluoretilenă, care ajută la formarea suprafeței anti-aderente. Când tigările sunt supraîncălzite, acest strat se dezintegrează, iar substanța emite fluorocarburi. Așadar, expunerea frecventă la acești vapori chimici poate cauza slăbiciune, dificultăți de respirație și febră‟, remarcă specilistul în toxicitate, conform „Eatthis”. 

Sursă foto: Shutterstock 

Mai multe