Cum îţi protejezi dulapul de molii

1 47851 original jpg jpeg

Bunica le alunga cu naftalină. Astăzi avem la îndemână o mulţime de alte soluţii ca să ţinem moliile departe de dulapul cu haine. Iată-le pe cele mai eficiente.

Cele mai periculoase nu sunt moliile adulte,ci larvele. Fiecare molie adultă depune între 100 şi 250 de ouă în cutele hainelor de blană,din lână sau în tapiţerii. Rezultatul? Haine pe care va trebui să le arunci.

Produse chimice sau naturale?

Produsele chimice sunt cele mai eficiente,însă trebuie folosite cu moderaţie,pentru că fac rău copiilor şi persoanelor alergice sau celor care suferă de astm. Partea bună este că moliile sunt sensibile la mirosuri.

Astfel,poţi preîntâmpina apariţia lor în dulapuri punând săculeţi din pânză cu levănţică sau recipiente cu ulei esenţial de levănţică,lemn de cedru,rozmarin uscat,salvie sau coji de portocală.

Curăţenia ţine moliile la distanţă

Poţi preveni apariţia moliilor aspirând şi ştergând bine dulapurile de două ori pe an,după ce ai scos toate hainele din ele. De asemenea,ai grijă să nu pui îmbrăcămintea murdară sau umedă în dulap.

Şi cămara e în pericol

Moliile se găsesc şi în dulapul din bucătărie sau în cămară,nu numai în şifonier. Orezul,cerealele,mazărea şi făina sunt alimentele lor preferate. Dacă observi în recipientul cu făină nişte reţele cu fire fine,aruncă imediat conţinutul şi spală bine cutia,pentru că sunt depozite de ouă.

Scoate totul din dulap,spală-l bine şi verifică alimentele. Este posibil ca şi altele să fie contaminate. Poţi lipi pe uşa dulapului de bucătărie o folie lipicioasă,care le atrage. Este o alternativă la produsele toxice,pe care nu le poţi folosi în dulapul cu alimente. Merg şi reţetele naturale descrise mai sus.