E supraponderal: cum îl ajuţi?
Îi place să-şi petreacă timpul liber în faţa calculatorului sau al televizorului, ronţăind de zor o pungă de pufuleţi sau de covrigei, şi nu-i de mirare că s-a îngrăşat. E momentul să intervii, dacă ţii la sănătatea puiului tău.
Obiceiurile sănătoase se învaţă din copilărie. Din păcate, la fel se întâmplă şi cu cele care afectează sănătatea pe termen lung. Câteva ore la televizor azi, câteva ore la calculator mâine, mese cu ochii în ecran, postură incorectă... şi aşa copilul, preocupat de ceea ce vede pe monitor, mănâncă pe nerăsuflate gustări pline de calorii, în cantităţi din ce în ce mai mari, şi ajunge să facă colăcei şi burtică. Tu eşti persoana care trebuie să-l împiedice să stea ore în şir nemişcat, să mănânce fleacuri nesănătoase şi să-l antreneze în activităţi care-i pun muşchii în mişcare.
Fii exemplul lui
N-o să ai prea mare succes dacă-l cicăleşti să iasă mai des din casă sau să facă un sport, nici dacă ridici tonul sau aplici pedepse. Cel mai bine este să testaţi, împreună, diverse tipuri de sporturi sau de activităţi în aer liber care vă fac plăcere şi care ard caloriile aparent fără efort. Îi place să meargă pe bicicletă? Faceţi lungi plimbări pe două roţi, împreună. E fan al rolelor? Organizează mini-întreceri cu mai mulţi copii din cartier. Adoră să meargă la bazin? Înscrie-l la cursuri de înot. Are o fire mai molcomă, e introvertit? Faceţi ieşiri în natură sau în parc ori de câte ori aveţi ocazia. Dar, dacă tu eşti zilnic cu ochii în telefon sau în calculator, nu te mira că prichindelul face la fel. Tu trebuie să-i fii model!
Mişcarea schimbă viaţa
Se plânge că nu are prea mulţi prieteni sau că ceilalţi îşi bat joc de el fiindcă e plinuţ? Stând în casă, se va izola şi mai mult de copiii de vârsta lui. Însingurarea îl va face să mănânce mai mult sau să aleagă mai des dulciuri sau gustări nesănătoase. E un cerc vicios din care poate să iasă dacă-i găseşti un motiv să stea mai mult în aer liber. Profită de faptul că e vacanţă şi trimite-l la părinţi sau la rude, la ţară. Dacă nu ai această opţiune, trimite-l în tabere de aventuri sau tabere tematice, care desfăşoară ateliere în domenii care-l pasionează. Ia-ţi şi tu o săptămână, două de concediu şi duceţi-vă la munte sau în Deltă, cu cazare la cort sau la pensiuni locale, şi bucuraţi-vă de drumeţii, de pescuit sau de dat la vâsle, în mijlocul naturii.
Limite şi recompense
Dacă ai un copil cu vârsta peste 10 ani, trebuie să ştii că e nevoie să-i limitezi timpul petrecut în faţa televizorului şi calculatorului, pentru a-l ajuta să-şi păstreze o greutate normală. O spun cercetătorii britanici de la Institutul Naţional pentru Sănătate şi Îngrijire (National Institute for Health and Care Excellence). Tot ei indică o metodă bună de a conştienza problema greutăţii la copii: ţinerea unui jurnal pentru monitorizarea obiceiurile nesănătoase care favorizează îngrăşarea. Explică-i prichindelului de ce îi scurtezi programul în faţa monitorului şi oferă-i în schimb un alt tip de recompensă: o ieşire la spectacol, o jucărie preferată, o premieră la cinema.