Patru obiceiuri enervante ale copiilor, dar care sunt absolut normale
Copilul tău îți pune aceeași întrebare de mai multe ori? Se trezește noaptea din somn sau aruncă cu lucruri prin casă? Oricât de enervante ar fi aceste obiceiuri, ele sunt absolut normale, așa că îți spunem cum trebuie să le gestionezi.
Unele obiceiuri ale copiilor, care pot fi enervante pentru părinți, sunt normale și fac parte din etapele lor de dezvoltare. Pntru le a sprijini dezvoltarea sănătoasă, răbdarea și comunicarea sunt esențiale în gestionarea acestor comportamente.
Îți spune întotdeauna „nu‟
Când copilul îți răspunde întotdeauna cu „nu‟ la întrebări, înseamnă că acesta a început să realizeze că se poate afirma. Acest comportament apare, de obicei, în jurul vârstei de 3 ani.
Pentru a gestiona situația, este bine să îl lași să ia decizii, cum ar fi să aleagă el hainele pentru grădiniță. Astfel îi vei câștiga încrederea!
Citește și: Alimente periculoase pentru copiii mici. De ce trebuie evitate floricelele de porumb?
Îți pune aceeași întrebare de mai multe ori
Uneori, părinții nu pot înțelege de ce copiii le pun aceleași întrebări, iar cei mici se pot supăra dacă nu primesc un răspuns. De regulă, se întâmplă asta, deoarece copiii își descoperă vocea și intonația.
Reține că perioada de repetiție este importantă pentru dezvoltarea lui, așa că încurajează-ți copilul, fără reacții negative!
Se trezește noaptea din somn
Copilul tău se trezește brusc din somn și chiar începe să plângă? Tulburările de somn apar, de cele mai multe ori, din cauza emoțiilor din timpul zilei. Dacă un copil nu vrea să doarmă, probabil a experimentat emoții intense seara sau poate că are multă energie și își dorește să-și încerce abilitățile, chiar dacă își sacrifică somnul.
Cel mai bine este să planifici toate activitățile în prima parte a zilei. Dacă nu vrea să doarmă, nu te enerva! Petrece puțin timp cu copilul tău, iar el se va calma.
Citește și: Ce le place copiilor să ascundă de părinții lor. Te-ai fi gândit?
Aruncă lucruri prin casă
Când copilul începe să arunce cu jucării, creioane sau cu alte obiecte prin casă, înseamnă că acesta își dezvoltă abilitățile motorii și coordonarea. Încearcă să îi explici care sunt lucrurile cu care se poate juca. De regulă, un copil de 2 ani o să înțeleagă deja acest lucru.
Sursă foto: Shutterstock