Trăsături ale părinților narcisiști: cum recunoști oamenii lipsiți de empatie

Oamenilor narcisiști le lipsesc trăsăturile necesare pentru a fi părinți de succes, precum: empatie, răbdare și compasiune. Iată și alte manifestări ale narcisismului! 

image

Narcisismul este o trăsătură de personalitate, caracterizată prin iubire excesivă de sine, preocupare exagerată pentru propria persoană și o lipsă de empatie față de ceilalți. Există două forme de narcisism - cel sănătos, care nu afectează în mod negativ relațiile și cel patologic, care are un impact negativ asupra relațiilor interpersonale.  

Citește și: Așa recunoști din prima un narcisist! Ce trăsătură îl dă de gol 

Din păcate, copiii crescuți de părinții care se confruntă cu narcisism patologic ajung să sufere la maturitate de stres, anxitate și stimă de sine afectată. Prin urmare, îți prezentăm câteva trăsături universale ale acestor oameni, care te-ar putea ajuta să îi identifici și să le oferi ajutor. 

Susținători în public, dar critici în privat 

Acești părinți s-ar putea să își încurajeze în public copiii la diferite competiții, însă când se află acasă îi critică și îi devalorizează. Expresiile care îi caracterizează pot fi: „De ce nu te-ai străduit mai mult?‟, „Celălalt știe mai multe‟ și „Trebuie să fii ca X‟. 

Își tratează copiii diferit 

Parinții narcisiști cu doi copii sau mai mulți își pot alege copilul favorit. Dacă unul dintre copii are rezultate mai bune la școală (sau într-un alt context), un părinte cu o stimă de sine ridicată îl va susține pe acesta. Acest comportament va compromite, în viitor, relația dintre frați. 

Își privesc copiii ca pe o extensie a lor 

Dacă copiii vor face tot ce își doresc părinții narcisiști, cei mici vor fi lăudați și apreciați, dar dacă nu o fac, vor fi criticați și ignorați. Acest lucru se poate aplica și în momentul în care copilul își alege profesia pe care își dorește să o urmeze.

Un părinte narcisist își proiectează propriile dorințe asupra copilului și îi induce faptul că trebuie să aleargă meseria pe care adultul și-o dorește. 

Neglijează dorințele celor mici 

Un părinte narcisist va neglija speranțele, dorințele și convingerile copilului său. El ar putea spune: „Nu vrei să faci asta cu adevărat‟, „Nu o să reușești‟, „Nu ești bun la asta‟ sau „La ce crezi că îți va folosi?‟. 

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

Prajitura poloneza  Sursa foto shutterstock 1935242111 jpg
clickpentrufemei ro jpg
femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg