Pericolul ascuns din cremele de protecţie solară

7 mai 2019   Lifestyle

Rolul cremelor de protecţie solară este de a ne proteja de cancer şi îmbătrânirea prematură a pielii. Un nou studiu arată că anumite ingrediente ce se regăsesc în aceste produse ne pot pune sănătatea în pericol.

Ingredientele active din cremele de protecţie solară conţin substanţe chimice care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor, potrivit unor studii realizate în SUA, conduse de cercetătorii din cadrul Administraţiei americane pentru Medicamente şi Alimente (FDA). 

Cercetătorii au constatat că ingredientele active din cremele de protecţie solară ajung în fluxul sanguin la niveluri mai mari decât recomandările autorităţilor din domeniul medical în vigoare.

Unele tipuri de produse cu rol de ecran solar conţin substanţe chimice care pot fi dăunătoare pentru organism. Acestea sunt cele care includ octil-dimetil-PABA (DO-PaBa), benzofenona-3 (BP-3), homosalate (homometil salicilat, HMS), octil-metoxicinamat (MDC) şi 4-metil- camfor benziliden (4-MBC). 

Cremele solare pot fi procurate fără reţetă, fiind comercializate fără o reglementare strictă, şi sunt folosite pe scară largă pentru a bloca radiaţiile ultraviolete care pot cauza cancer de piele, cea mai frecventă afecţiune malignă în Statele Unite.

Pe de altă parte, rezultatele nu sugerează ca oamenii să înceteze să folosească creme solară pentru a se proteja împotriva razelor ultraviolete (UV), spun cercetătorii. Efectele concentraţiilor plasmatice care depăşesc recomandările FDA nu sunt cunoscute şi trebuie studiate în continuare.

„Demonstrarea unei absorbţii sistemice cu mult peste recomandările FDA nu înseamnă că aceste ingrediente sunt nesigure”, susţin Robert Califf şi Kanade Shinkai în editorialul care a însoţit studiul publicat în JAMA.

Aşadar, loţiunea de protecţie solară trebuie să se regăsească în geanta ta oriunde ai merge vara asta, deoarece îţi va proteja pielea de razele puternice ale soarelui şi va încetini procesul de îmbătrânire al celulelor.

Dacă te întrebi de ce ai avea nevoie de acest produs, află care sunt avantajele lui şi ce trebuie să ştii înainte să îl cumperi! Vezi care sunt cele 5 lucruri de care trebuie să ţii cont atunci când cumperi o cremă solară.

Sursă: agerpres.ro / Foto: pixabay.com

Mai multe