Rhaenyra, din „Casa Dragonului”, a existat cu adevărat?

24 august 2022   Lifestyle

„Games of Thrones” (n.r. „Urzeala Tronurilor”) are la bază cartea lui George R.R. Martin, „A Song of Ice and Fire”. Mai mult de 44 de milioane de oameni, din 173 de țări, au urmărit ultimul sezon al serialului, devenind astfel „Cel mai urmărit serial” realizat vreodată de HBO. Cu toate că volumul lui Martin a fost sursa de inspirație pentru producția de mare succes, scenariul respectă anumite evenimente care s-au întâmplat cu adevărat. Putem spune oare același lucru și despre „Casa Dragonului”?

„Casa Dragonului” este cea mai recentă producție fantasy a celor de la HBO, iar acțiunea are loc înainte de cea desfășurată în „Games of Thrones” și este inspirată de cartea „Fire and Blood” a lui Martin. Iar realitatea este respectată în anumite aspecte esențiale!

Personajul principal al serialului este Prințesa Rhaenyra Targaryen, cunoscută și precum „Regina care n-a fost niciodată”. La cine face referire? La Împărăteasa Matilda. Diferența dintre cele două e că, în vreme ce Matilda a reușit să urce pe tronul britanic, soarta Rhaenyrei este mult mai dramatică.

Împărăteasa Matilda a fost fiica lui Henry I, Regele Angliei. În 1110, când Matilda avea doar 8 ani, tatăl ei a decis un mariaj în beneficiul ei, cu Regele Henry al V-lea al Germaniei, care avea atunci 24 de ani, ne informează Historia.

După ce Regele britanic și-a pierdut fiul, pe William, în 1120, și Matilda a rămas văduvă, după dispariția soțului în 1125, Henry I a numit-o pe Matilda moștenitoarea tronului britanic. Din păcate, n-a putut deveni Regină după moartea tatălui ei, în 1135, din cauza unui război civil izbucnit.

Autorul George R.R. Martin a dezvăluit mai multe informații despre Matilda, cea care a fost sursa de inspirație pentru Prințesa Rhaenyra: „Henry I i-a făcut pe toți nobilii să-i jure credință fiicei sale. După care, la câțiva ani, el a murit și cei mai mulți nobili de la Curte au uitat de jurământul făcut”.

„Matilda ar fi putut renunța. Ar fi fost cel mai simplu să renunțe. Era se afla departe, în Franța, când altcineva, un bărbat, fusese încoronat în locul ei și nimeni nu contesta asta. Dar n-a fost genul de femeie care să renunțe ușor. N-a acceptat ca altcineva să-i fure drepturile. Așa că, în loc să se resemneze, a pornit un război din cauza asta. Dar, din păcate, ea n-avea niciun dragon, care s-o ajute!...”, a povestit istoricul Catherine Hanley pentru Jezebel.

Foto - House of the Dragon (2022-)

Mai multe