Postul intermitent ne poate îmbunătăți sănătatea – inclusiv starea de spirit!

7 septembrie 2024   Lifestyle

Un nou studiu despre postul intermitent, prezentat recent la Conferința Europeană de Nutriție, dezvăluie o serie de beneficii surprinzătoare pentru sănătate. Așa că, dacă ești curioasă să afli mai multe despre cum acest stil de viață ar putea să te ajute, iată ce trebuie să știi!

Mai multă energie, mai puțină foame

Cercetătorii de la King’s College London, notează thedailydigest.com, au descoperit că o pauză de alimentare de 10 ore pe zi a fost asociată cu niveluri mai ridicate de energie și o reducere a senzației de foame. Cu alte cuvinte, limitând perioada în care mănânci la doar 10 ore pe zi, te poți simți mai energică și mai puțin tentată să ronțăi între mese.

Te poate ajuta și să te simți mai bine emoțional

Pe lângă beneficiile fizice, oamenii de știință au observat și o îmbunătățire semnificativă a stării de spirit la cei care au urmat acest regim de alimentație. Și vestea bună e că efectele pozitive apar chiar și atunci când fereastra de alimentație este mai mare de 10 ore.

Citește și: Avantajele neştiute ale postului intermitent. Această metodă nu este doar despre slăbit!

Ce înseamnă „fereastra de alimentare”?

Dacă nu ai mai auzit de „fereastră de alimentare”, nu te îngrijora! Conceptul este simplu: în loc să mănânci pe tot parcursul zilei, îți limitezi mesele la un anumit interval de timp. De exemplu, dacă îți stabilești o fereastră de 10 ore, vei lua prima masă la ora 9:00 dimineața și vei încheia ziua înainte de ora 19:00.

Consecvența este importantă

Desigur, nu trebuie să urmezi exact acest orar. Fereastra de 10 ore poate fi ajustată în funcție de stilul tău de viață. Important este să fii consecventă, deoarece cercetările arată că cei care își păstrează același program zilnic obțin cele mai bune rezultate.

Cel mai mare studiu de acest gen

Acest studiu este remarcabil nu doar prin concluziile sale, ci și prin amploarea lui. Conform co-autoarei Dr. Sarah Berry, profesor la King’s College London, acesta este cel mai mare studiu de acest gen realizat într-un cadru clinic controlat. Peste 37.000 de participanți au luat parte, având o medie de vârstă de 60 de ani.

Nu trebuie să fii extrem de restrictivă!

Ceea ce face acest studiu cu adevărat special este faptul că arată că nu trebuie să urmezi restricții drastice pentru a observa îmbunătățiri. Chiar și cei care nu au fost consecvenți în fiecare zi nu au avut aceleași efecte pozitive asupra sănătății.

Ora mesei contează

„Acest studiu contribuie la dovezile tot mai numeroase care arată cât de important este nu doar ce mănânci, ci și când mănânci”, explică Kate Bermingham de la King’s College London și ZOE.

Nu trebuie să mâncăm mereu?

Rezultatele arată clar că nu trebuie să mănânci continuu pentru a te simți bine. Mulți oameni se vor simți sătui și chiar pot pierde în greutate dacă își limitează alimentația la o fereastră de 10 ore pe zi.

@shutterstock

Editor: Raluca Toma

Mai multe